MENIU

Germania a aprobat VACCINAREA obligatorie pentru personalul MEDICAL. Care este următorul pas al guvernului de la BERLIN

Germania FOTO: Wikipedia

Parlamentarii germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze anti-Covid, primul pas înaintea unei obligații extinse de vaccinare pentru întreaga populație, așteptată la începutul anului viitor, relatează AFP.

Proiectul de lege, care vizează protejarea grupurilor deosebit de vulnerabile, a fost aprobat.

Prin această nouă lege, toți cei care lucrează în spital și aziluri de bătrâni trebuie să fie vaccinați sau vindecați de Covid-19.

De asemenea este vizat și personalul unităților de primire a persoanelor cu dizabilități, clinici de zi, cabinete medicale, servicii de urgență sau centre socio-educative.

Angajații în cauză vor avea timp până la data de 15 martie 2022 să facă dovada vaccinării complete, în caz contrar nu vor mai putea lucra.

Mai multe unități medicale, în special case de bătrâni din Saxonia-Anhalt și Brandenburg, au devenit în ultimele săptămâni focare de contaminare cu noul coronavirus, cu un număr mare de decese în rândul rezidenților.

Lanțul contaminărilor a fost uneori declanșat de un angajat nevaccinat, relansând dezbaterea privind vaccinarea obligatorie pentru toți.

Prin această decizie, Germania se alătură altor țări europene precum Franța, Italia, Grecia sau Marea Britanie care au impus deja obligația de vaccinare personalului medical.

Germania plănuiește să meargă mai departe. Noul cancelar social-democrat Olaf Scholz intenționează să ceară parlamentului să voteze până la sfârșitul anului obligația de vaccinare pentru adulți care, dacă va fi aprobată, va intra în vigoare în februarie sau martie.

Potrivit unui sondaj publicat vineri, 68% dintre germani sunt în favoarea acestei măsuri pe care clasa politică o respinsese inițial.

Autoritățile se tem, însă, că această măsură va stârni furia celor care se opun restricțiilor sanitare, care s-au mobilizat cu miile de la începutul pandemiei.