MENIU

GENIILE SE PREGĂTESC SĂ EMIGREZE. Mii de tineri de nota 10 vor lua drumul străinătăţii

Elevii de geniu ai României se pregăsesc să plece la studii în străinătate

Sătui de atâta teorie şi ignoraţi de statul român, mii de tineri de nota 10 vor lua şi anul acesta drumul străinătăţii. După 12 ani de şcoală românească, valorile noastre îşi caută viitorul în facultăţile din Marea Britanie, Olanda sau Danemarca. Nu pentru că ar învăţa mai multe acolo, ci pentru că universităţile din străinătate pun accentul pe practică, iar guvernele din Occident sprijină financiar tinerii pe toată perioada studiilor.

An de an cei mai buni elevi din România pleacă la studii în străinătate. Universităţi din Marea Britanie, Olanda, Franţa sau Danemarca se luptă să atragă elitele din ţara noastră, aşa că nu le oferă doar programe de studiu competitive, ci şi sprijin financiar. "Studenţii români pot beneficia de anul acesta de o bursă de 750 de dolari, dacă lucrează 10 ore în fiecare săptămână, timp de 6 luni", Svetlan Danev, coordonator World Education Project.

"Ei nu trebuie neapărat să plătească taxa cât timp studiază, ei pot face un împrumut pe care îl returnează după absolvire", Sarah Bradley, de la Sheffiel Hallam University, Marea Britanie. "Studentul poate sa obtina pana la 700 de euro, dintre care 400 de euro împrumut, 300 de euro suport financiar, pe luna", a spus Andrei Grigoraş, reprezentant The Hague University, Olanda.

Peste 50 de universitatăţi din străinătate îşi prezintă weekendul acesta oferta educaţională în cadrul primului târg de profil organizat în 2014 la Bucureşti. Iar mii de tineri abia aşteaptă să ia contact cu sistemele de învăţământ occidentale. Din păcate, odată plecat, aproape niciunul dintre ei nu se mai gândeşte să se întoarcă în ţară, decât poate, ca turist. Statul român nu reuşeşte deocamdată să ofere tinerilor geniali o educaţie pe măsură, iar cei şcoliţi pe bani grei în afară sunt ţinuţi departe din cauza birocraţiei şi a politicilor lipsite de coerenţă.