MENIU

Gelu Voiculescu: "Infracţiunea contra umanităţii este o enormitate. Minerii nu au omorât pe nimeni"

Gelu Voican Voiculescu a comentat la Realitatea TV cererea Parchetului General pentru începerea urmăririi penale a sa, dar şi a lui Petre Roman şi Victor Atanasie Stănculescu, în dosarul "Mineriada". Cei trei sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

"Nu am văzut ce cere Parchetul, dar este o enormitate. Infracţiunea contra umanităţii este o enormitate. În al doilea rând, dacă vreţi să discutăm empiric, lămuriţi cine sunt autorii atacurilor din iunie, şi pe urmă să vorbim despre mineri. Venirea minerilor a fost provocată de evenimentele din 13 iunie, care sunt date la o parte şi trecute sub tăcere", a explicat Gelu Voican Voiculescu la Realitatea TV.

De asemenea, fostul vicepremier din perioada Guvernului provizoriu Petre Roman a susţinut că minerii "au venit pur şi simplu, nechemaţi de nimeni".

"Nici eu, nimeni nu i-a chemat. Nu aveam nevoie de un prejudiciu de imagine prin prezenţa lor. Nici în februarie, nici în ianuarie, nu i-a chemat nimeni. (...) Era ultimul lucru de care aveam nevoie. La 13 iunie, situaţia fusese rezolvată, Piaţa Universităţii fusese evacuată. Nu aveam nevoie de mineri", a declarat el.

Întrebat de ce, totuşi, la vremea respectivă, Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor, Voiculescu a explicat că fostul preşedinte "le-a mulţumit ca să-i facă să plece".

"Eu nu mă aflam în ţară, dar pot spune că nu i-a chemat nimeni. A fost un gest de umanitate pentru că noi le redaserăm drepturile pierdute în 1977", a continuat el, adăugând că "minerii nu au omorât pe nimeni".

"Nu am niciun fel de contribuţie şi vă reamintesc că în 19 februarie, împreună cu o delegaţie, am fost la Petroşani cu un elicopter şi am împiedicat venirea a 20.000 de mineri. Din păcate, două garnituri plecaseră deja", a mai spus Gelu Voican Voiculescu.

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, în perioada în care aceştia aveau calitatea de miniştri.

Faptele reţinute în sarcina acestora formează obiectul dosarului cunoscut generic „Mineriada din iunie 1990” aflat în instrumentarea procurorilor Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.