MENIU

Gazprom pompează masiv în gazoductul Nord Stream 2, criticat de Trump

Nord Stream 2

Rușii de la Gazprom plătesc 4 firme americane de lobby pentru a susține la Washington cauza gazoductului Nord Stream 2, aflat în vizorul sancțiunilor SUA, informează Profit.ro.

Compania Nord Stream 2 AG, înregistrată în Elveția, care implementează proiectul gazoductului omonim, deținută integral de gigantul rus Gazprom și finanțată și de grupurile europene OMV, Engie, Uniper, Shell și Wintershall, implicate în proiect, a cheltuit peste 2 milioane de dolari în 2017 și 2018 pentru a face lobby pe lângă autoritățile de la Washington în favoarea gazoductului.

Nord Stream 2 este proiectul prin care Gazprom vrea să transporte gaze naturale din Rusia în UE, în primul rând în Germania, prin Marea Baltică și să dubleze capacitatea de transport a conductei actuale care leagă Rusia direct de Germania.

Proiectul a fost criticat în repetate rânduri de statele din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv de România, pe motiv că va afecta securitatea energetică a regiuni și va adânci dependența energetică a europenilor de Moscova.

Săptămâna trecută, Statele Unite au repetat avertismentul că ar putea sancționa firmele occidentale care participă la proiectul conductei de gaze Nord Stream 2.

Mai multe articole despre:
Gazprom