MENIU

Găselnița românilor pentru a păcăli automatele sistemului de reciclare SGR

Găselnița românilor pentru a păcăli automatele sistemului de reciclare

Nici nu a fost implementat bine Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) că românii au găsit deja o modalitate să păcălească automatele. Un videoclip cu metoda inedită face valuri pe rețelele de socializare, iar utilizatorii, dornici să scoată un ban în plus fentând aparatele de reciclare, cer informații suplimentare cu privire la funcționarea trucului. 

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a fost lansat la 30 noiembrie 2023 ca cel mai mare proiect naţional de economie circulară, care îşi propune susţinerea eforturilor de reciclare şi protejare a mediului înconjurător. Automatele de reciclare și-au făcut apariția peste tot, dar românii, inventivi din fire, au gasit deja o modalitate de păcălire a acestora.

Concret, la fiecare sticlă de plastic, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă cumpărată din orice magazin se oprește o garanție de 50 de bani. Exclusiv pentru produsele care conțin logo-ul SGR. Dar românii au găsit soluția pentru a păcăli Sistemul Garanție-Returnare și a încasa bani pe produse cărora nu li s-a oprit garanția la achiziție. 

Mirajul Bruxelles-ului. Actori, mecanici și starlete, gata să reprezinte România în Parlamentul European

Un internaut a postat pe TikTok un video cu o astfel de sticlă de plastic ce nu conține logoul SGR. Utilizatorul a printat un alt cod de bare pe care l-a lipit peste cel existent, apoi a primit un voucher de 50 de bani.  

@chirithepirate

 

♬ original sound - Illuminance Media

Comentariile nu au încetat să apară:

„De unde cumpăr etichete deastea? Vreau 2k buc”
Functioneaza pe orice sticla, chiar si pe pahare de plastic”
În câteva luni o sa ajungă la Returo mai multe ambalaje decât au fost puse în piata cu Sgr”
„Si de unde procuram etichetele?”
Merge, am printat și lipit eu”
„Eu fac asta de cateva saptamani cu efectiv orice sticle :)))”
 
În dorința de a testa concret această metodă, jurnaliștii Libertatea au făcut un experiment: au folosit o sticlă de plastic ce nu avea logoul SGR Apoi au xeroxat un cod de bare al unui produs cu logo-ul SGR. Următorul pas a fost să decupeze codul de bare în urma imprimării hârtiei și să lipească respectivul cod pe o bandă cu dublu adeziv. Au lipit codul pe care l-au printat deasupra codului de bare original, al sticlei care nu era eligibilă pentru garanție. Apoi au mers cu sticla de plastic la unul dintre punctele de colectare care fac parte din Sistemul Garanție-Returnare. Surpriza a fost faptul că aparatul a acceptat sticla falsă fără niciun fel de probleme.
 
La fiecare achiziție de sticle reciclabile, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, dar numai pentru produsele ce poartă logo-ul SGR.

Pe piață se găsesc și produse fără acest logo pentru care nu se plătește garanția de 50 de bani și care nu pot fi returnate la automatele din magazine. 

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni. 

Cătălin Cîrstoiu, recomandare de ultimă oră pentru Florin Piersic. Ar trebui tratat într-un spital mai mare

Mai multe articole despre:
sgr sistemul garantie returnare automate eticheta