MENIU

Gari Kasparov, mesaj extrem de dur pentru Vladimir Putin: E un dictator. Sper să fie adus în fața justiției pentru crimele comise

Gari Kasparov, mesaj extrem de dur pentru Vladimir Putin: E un dictator. Sper să răspundă pentru crimele comise Foto: INQUAM/Octav Ganea

Cel mai mare șahist al tuturor timpurilor, Gari Kasparov, îi critică în termeni duri pe președintele Rusiei, Vladimir Putin și pe cel al Belarusului, Alexandr Lucașenko. Declarațiile au fost făcute la București, unde Kasparov a deschis un turneu de șah la care participă mari campioni ai sportului mintii. 

 

Marele șahist rus Gari Kasparov, stabilit în SUA, a avut un discurs dur la adresa lui Vladimir Putin în timpul turneului, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai înverșunați critici ai liderului de la Kremlin. 

Celebrul campion a deschis turneul Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul Grand Chess Tour, alături de președintele Senatului.

Garry Kasparov şi Anca Dragu au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei de la Bucureşti la care participă 10 dintre cei mai buni jucători de şah ai momentului, dar şi românii Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac.

„Cum de ați ales România pentru desfășurarea acestui turneu?”, a fost întrebat marele maestru de șah.

„A fost o alegere foarte ușoară. Aveți nu doar un sponsor bun, dar și pe cineva care știe foarte bine șah, care a vrut să ducă acest eveniment la cele mai înalte standarde”, a declarat Gari Kasparov. 

Cunoscut ca opozant al regimurilor autocratice, Kasparov a fost întrebat și despre acțiunile pe care Rusia și Belarus le-au întreprins în ultima perioadă. A transmis mesaje extrem de dure liderilor de la Kremlin și Minsk.

„Vorbiți despre doi dictatori și despre colaborarea lor. Unul este mai mare și altul este mai mic. Orele lui Lukașenko sunt numărate, dar, cât timp va avea susținerea dictatorul rus, el va continua să facă ceea ce a făcut și până acum. Și aici includ și pirateria, cum ne amintim de ultimul caz, ce a vizat aterizarea forțată a acelui avion în Minsk. Noi știm din istorie că niciun dictator nu se va opri, până nu va fi oprit de cineva. Atâta timp cât comunitatea internațională nu vine cu nicio soluție, care să oprească aceste activități și nu pune etichete clare pe acești dictatori, ei nu se vor opri.

Eu nu-l știu ca fiind președinte pe Putin, eu știu că este dictator. Numindu-l președinte, îi ofer prea multă credibilitate acestui sistem politic fals, care este folosit în Rusia. Sper că într-o zi se va face dreptate pentru crimele pe care le-a comis”, a .mai spus Kasparov.

Kasparov a transmis și un mesaj celorlalți lideri mondiali, începând cu președintele Statelor Unite, Joe Biden. I-a îndemnat să acționeze ferm, ca să arate puterea lumii libere și să nu încerce niciodată să mulțumescă un dictator.