MENIU

Gândurile pot fi citite. Iată cum

O știre senzațională, care va revoluționa omenirea, ne vine de la Londra. Un grup de savanți au perfecționat o interfață om-computer pusă la punct acum 3 ani, care acum citește nivelul de oxigen din creier. 

Pe această bază, interfața permite comunicarea pacienților complet paralizati, incapabil să vorbească, prin descifrarea gândurilor. Potrivit Reuters, 4 pacienți care nu puteau comunica nici măcar din ochi au reușit să răspundă prin "da" sau "nu" unor întrebări.

Cum? Prin descifrarea modificărilor petrecute în creier. Cercetatorii au declarat că interfata creier-calculator, care este non-invaziva, ar putea transforma vietile unor astfel de pacienți, permițându-le să-și exprime celor dragi și terapeuților sentimentele și părerile.

În ciuda stării lor, pacienții au comunicat, prin această metodă, că sunt fericiți. Niels Birbaumer, un neurolog elvețian, unul dintre conducătorii studiului, a afirmat că rezultatele îi răstoarnă propria teorie, potrivit căreia pacienții care nu-și pot mișca ochii nu sunt capabili să comunice.

Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate de revista Plos Biology, a implicat patru pacienți cu scleroză laterală amiotrofică - o boala degenerativă care distruge o parte a sistemului nervos responsabil cu circulația. Cercetatorii le-au pus întrebări personale cu răspunsuri cunoscute, legate de numele partenerilor de viață, raspunsuri care presupuneau afirmația sau negația, dar și întrebări deschise, de genul: "Ești fericit?".

În ceea ce privește tehnologiile folosite, este vorba despre o tehnica numita spectroscopie în infraroșu apropiat și un electroencefalograf, pentru a masura oxigenarea arteriala si activitatea electrica a creierului. Fluxul sanguin diferă la răspunsurile "da" și "nu", iar calculatorul a dezvoltat, pe această bază, un model. După un timp, cercetătorii l-au descifrat și au știut când pacienții se gândeau la cele două variante de răspuns. Ei au identificat corect gândul pacienților în 7 din 10 intrebări legate de numele soțului sau al soției, iar la cea legată de fericire, bolnavii au gândit la fel, în toate tentativele: da, sunt fericit.

Studiul este considerat un pas important în recăpătarea independenței pacienților complet paralizațiși va fi dezvoltată și pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau leziuni ale coloanei vertebrale.

Mai multe articole despre:
creier fresh refresh