MENIU

Gândacul care trăiește de la sfârșitul ultimei epoci de gheață

Oamenii de știință au descoperit un gândac care în mod surprinzător se pare că trăiește de la sfârșitul ultimei epoci de gheață. Acum specialiștii încearcă să-și dea seama cum a reușit acest gândac să facă față celei mai dure epoci.

Cercetătorii iau în calcul două posibile variante care explică modul în care insecta a reușit să supraviețuiască. Una dintre ele ar fi aceea că insecta a petrecut ultima epocă de gheață într-o peșteră acoperită de gheață și astfel a reușit să scape cu viață. Iar cea de-a doua sugerează că aceasta a călătorit de una singură între continente în ultimele zeci sau sute de ani.

Cum arată gândacul care a supraviețuit epocii de gheață

Gândacul Haplocampa wagnelli a fost găsit de către cercetători într-o peșteră calcaroasă din Insula Vancouver a Canadei. Ca să îți faci o idee asupra felului în care arată imaginează-ți un gândac cam de cinci milimetri lungime, aproape transparent și cu șase picioare.

Numărul picioarelor indică faptul că, în ciuda dimensiunii sale, acesta face parte din ordinul numit diplura. Iar dacă l-ai vedea în gradină probail nu ți-ai da seama că acest gândac este un adevărat învingător.

„Aceasta este o specie foarte interesantă pentru că arată de parcă a trăit în subsolul peșterilor – pentru mai mult sau mai puțin timp", a explicat unul din cercetători, Alberto Sendra, de la University of Alcalá din Spania, într-un interviu cu Canadian Press. „Asta înseamnă că pot supraviețui în perioada glaciară. Iar asta este foarte remarcabil pentru că nu există niciun exemplu de specii care să trăiască în zonele subterane care se află atât de în nord".

Ultima Eră Glaciară a început în urmă cu 110.000 de ani şi s-a încheiat în urmă cu 12.000 de ani. Dioxidul de carbon eliberat în atmosferă din adâncul oceanului planetar a fost cel care a dus la încheierea ultimei Ere Glaciare, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Sursă

Mai multe articole despre:
gândac epoca de gheaţă