MENIU

FOTO. Gafa din declarația de avere a Vioricăi Dăncilă, propunerea PSD de premier

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, a fost propusă oficial, prin vot, în ședința CexN, pentru a prelua funcția de premier. În ultima declarație de avere, aceasta a făcut o greșeală similară cu cea a ministrului de Interne, Carmen Dan. 

În ultima declarație de avere, Viorica Dăncilă scrie că soțul ei, Cristinel Dăncilă, e "maneger" la OMV Petrom.

Reamintim că în declaraţia de interese din 2012, ministrul de Interne Carmen Dan, pe atunci subprefect al judeţului Teleorman, a scris că ocupă funcţia de „supprefect”. Iar greşeala este fără echivoc, după cum arată dovada foto. Carmen Dan, în prezent ministru de Interne, a reuşit, în declaraţia de interese din 2012 să inventeze o nouă funcţie, cea de „supprefect“, cu toate că aceasta era numită în funcţia de „subprefect“. 

Cum a lăudat-o Dragnea

Conform lui Liviu Dragnea, propunerea Vioricăi Dăncilă a fost făcută de Niculae Bădălău.

Şeful PSD a mai spus că a cerut colegilor să poarte un dialog cu Viorica Dăncilă. "Au fost întrebări puse civilizat", a spus acesta. "Intenția mea a fost să fie conștientă de riscurile la care se expune și de greșelile pe care le-ar putea face și care ar putea duce la o relație tensionată cu partidul, cu colegii din guvern", a mai spus şeful PSD.

Dragnea a mai spus că Dăncilă trebuie să fie conştientă de riscuri şi că propunerea PSD de premier nu s-a dezis niciodată de programul de guvernare. În plus, conform acestuia, Viorica Dăncilă nu s-a dezis nici de Legile Justiţiei.

Întrebat dacă a contat faptul că Viorica Dăncilă este din Teleorman, Liviu Dragnea a spus: "nici vorbă". 

"Există posibilitatea ca o parte dintre miniştrii să rămână în Guvern, dar fiecare va fi analizat serios", a mai spus Liviu Dragnea.

Întrebat cu ce s-a remarcat Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea afirmă că acest lucru o fie spus de către dânsa. "M-a rugat să vă transmite că îşi cere scuze, nu vrea să ţină nicio conferinţă decât dacă preşedintele o va desemna", a precizat preşedintele PSD.

Cine este Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă, europarlamentar PSD, a fost propusă oficial, prin vot, în ședința CexN, pentru a prelua funcția de premier. "Doamna Ecaterina Andronescu a refuzat această propunere, exprimându-şi susţinerea pentru doamna Dăncilă. Şi, în aceste circumstanţe, aproape în unanimitate, Comitetul Executiv a votat această propunere", a precizat liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Mingea este acum în terenul lui Klaus Iohannis, care a convocat consultări cu partidele pentru miercuri.

Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții alese atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat.

De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.

Înainte de a intra în politica mare, Dăncilă a fost profesoară la Liceul din Videle și inginer la OMV Petrom. 

Numele lui Dăncilă a mai fost vehiculat și în decembrie 2016, pentru funcție de premier, cand a fost propus Sorin Grindeanu.

Dragnea: Îmi voi asuma votul din CExN

Liderii PSD s-au reunit marți pentru a nominaliza un nou premier, după mutarea lui Klaus Iohannis, care l-a numit pe Mihai Fifor interimar și a convocat consultări cu partidele pentru stabilirea viitorului șef al guvernului. 

Liviu Dragnea a anunțat încă de luni o ședință lungă la vârful partidului. „Îmi voi asuma votul pe care îl voi da mâine (marţi, n.r.) după ce se vor discuta mai multe propuneri de premier. Mâine stăm la CExN până iese fumul alb pe coş. Sigur mâine vor fi mai multe variante de premier”, a anunţat ieri Dragnea, care a arătat că la CExN de marţi va fi stabilit doar numele noului premier propus de PSD.

Întrebat dacă viitorul Cabinet va avea aceeaşi structură ca actualul Guvern, Dragnea a răspuns: „ Ca structură, nu trebuie schimbată structura Guvernului”.

Întrebat dacă actualul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, va face parte din viitorul Guvern, Dragnea a spus că acest lucru va fi decis de CExN. El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că membrii CExN nu au spus, în şedinţa de luni, ca aceasta trebuie să facă un pas în spate.

Anterior, senatorul PSD Claudiu Manda a anunţat că, marţi dimineaţă, conducerea social-democraţilor va discuta pentru a decide cine va fi propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru.

Întrebat la finalul şedinţei CExN dacă Mihai Fifor este o variantă de prim-ministru, Claudiu Manda a răspuns: "Mâine, la ora 11,00, discutăm cu colegii cine va fi propunerea pentru funcţia de prim-ministru".

El a precizat că propunerea de premier va fi decisă de către Comitetul Executiv Naţional al PSD.

"Important este că Mihai Tudose şi ceilalţi colegi rămân în echipă, suntem în continuare o echipă. (...) Premierul a spus foarte clar că este membru de partid, că se subordonează deciziei partidului, Comitetului Executiv, şi că rămâne în echipă", a spus Manda.