MENIU

Gabriela Firea, măsură pentru creșterea natalității: 15.000 de lei pentru fertilizarea in vitro, de la Guvern - Cine intră în Programul social

Gabriela Firea, ministrul Familiei și Tineretului Foto: Facebook.com

Ministrul Familiei - Gabriela Firea anunță aprobarea în Guvern a unui program de sprijin pentru fertilizarea in vitro, printre măsurile luate pentru creșterea natalității în România.

Ministrul Familiei Gabriela Firea a declarat că, anul trecut, în România s-au născut cei mai puţini copii, 180.000, iar anul acesta cu 20% mai puţin, până acum. Precizarea ministrului a venit după observațiile premierului Nicolae Ciucă despre intrarea în declin a natalităţii la sfârșitul anului 2021, care nu a fost stopată nici în 2022.

„Din păcate, anul trecut s-au născut cei mai puțini copii în România - 180 de mii, iar anul acesta cu 20% mai puțini până acum. Practic, nu înregistrăm o îmbunătăţire, ci dimpotrivă o înrăutăţire a situaţiei. Sunt cauze multiple pentru care tinerii din România ori amână momentul în care decid să aibă copii, ori de cele mai multe ori situaţia financiară este cea care îi împiedică să aibă copii sau dacă au unul renunţă să mai aibă doi sau trei copii, dar în ultimii ani există o altă mare problemă legată de domeniul sănătăţii, şi anume infertilitatea. Unul din cinci cupluri din România este infertil, sunt informaţii furnizate de specialişti”, a declarat Gabriela Firea la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Vezi AICI - CINE este inclus în Programul social de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității - Condiții

Gabriela Firea - ministrul Familiei și Tineretului a mai explicat că toate statele europene fac eforturi pentru a încerca să susţină cuplurile căsătorite sau nu sau femeile care suferă de această afecţiune şi sunt în imposibilitatea de a-şi plăti aceste tratamente care sunt destul de costisitoare.

„Proiectul de astăzi exact ţintit aici vine şi anume un sprijin de 15.000 de lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile sau femeile singure care vor să apeleze la acest tratament”, a precizat ministrul Familiei.

Gabriela Firea a anunţat la sfârșitul lunii august că prin aprobarea Programului Naţional pentru Fertilizare in Vitro nu va mai exista discriminare între cuplurile din Capitală şi cele din alte judeţe pentru decontarea sumei privind aceste proceduri de fertilizare.

La începutul acestui an, Gabriela Firea anunța că programul asemănător privind decontarea FIV, pe care l-a iniţiat în mandatul de primar general al Capitalei - “O șansă pentru cuplurile infertile”, va fi extins la nivel naţional. Actualul ministru al Familiei preciza, în luna februarie a acestui an, că programul inițiat ca primar general a dus la naşterea a mai mult de 500 de copii în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluţie.

Vezi AICI - CINE este inclus în Programul social de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității - Condiții