MENIU

Gabriela Firea îşi face propriul Program Rabla, la Primărie. Deputat PMP: "M-a plagiat!"

Primăria analizează emiterea de eco-vouchere în schimbul rablelor. Deputat PMP: "Firea m-a plagiat!"

Primăria Capitalei vrea să ofere 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei pentru achiziţionarea unor autoturisme noi, cu nivel redus de emisii, non-diesel sau electrice, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Constiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care va avea loc săptămâna viitoare. Tichetul se acordă în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Proiectul de hotărâre este semnat de primarul Gabriela Firea, deşi iniţial el a fost propus de consilierul PMP Lucian Iliescu. El o acuză pe Firea că l-a plagiat şi consideră că ar fi fost corect să păstreze proiectul lui şi să îl modifice prin depunerea unui amendament.

"În scopul îmbunătăţirii calităţi aerului din Capitală, pentru a elimina autovehiculele vechi, cu norme de poluare inferioare, implicate în traficul bucureştean şi pentru a încuraja achiziţia de autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – Euro 6, non-diesel şi achiziţia altor mijloace de locomoţie prietenoase cu mediul, non-diesel şi electrice, este necesară derularea proiectului Program de simulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere desfăşurat sub forma unui program propriu al municipalităţii”, se arată în proiectul de hotărâre, notează news.ro.

Anul trecut, prin programul Rabla Clasic au fost scoase din circulaţie aproape 7.500 de autovehicule vechi prin achiziţia autovehiculelor noi Euro 6, însă în Bucureşti se impune intensificarea eforturilor în acest sens, mai scrie în proiect.

Beneficiarii pot fi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Capitală.

Expunerea de motive a proiectului este semnată de primarul Gabriela Firea, însă un proiect aproape identic a fost depus de consilierul PMP Lucian Iliescu, în luna mai. El propunea acordarea de eco-vouchere în valoare de 4.600 de lei pentru achiziţionarea unor maşini noi, mai puţin poluante, în schimbul predării celor vechi spre casare, oricărei persoane fizice sau juridice, oricărei organizaţii profesionale, cu domiciliul în Bucureşti, care nu are datorii la bugetul local, este înscris şi acceptat în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional confom Ordinului ministrului Mediului şi este de cel puţin trei ani proprietarul autovehiculului uzat înmatriculat în Bucureşti.

Lucian Iliescu s-a arătat nemulţumit de preluarea ideii sale sub o altă semnătură şi o acuză pe Gabriela Firea de plagiat. Consilierul consideră incorectă abordarea edilului, în condiţiile în care proiectul său a fost deja depus şi putea fi păstrat în forma iniţială, iar dacă se dorea introducerea unei modificări, acest lucru se putea face prin amendament.

"M-a plagiat. A schimbat numărul, valoarea şi şi-a pus semnătura. Măcar dacă scria sursa de inspiraţie. Este ideea mea. Putea să îmi lase proiectul şi să vină cu amendament", a declarat Lucian Iliescu, pentru News.ro.

 

Reacţia Primăriei Capitalei: Iniţiativa lui Lucian Iliescu lui nu aducea niciun beneficiu real

Primăria Capitalei răspunde consilierului general Lucian Iliescu, care o acuză pe Gabriela Firea că pune în discuţie un proiect fără a preciza „sursa de inspiraţie” deoarece iniţiativa îi aparţine şi arată că propunerea sa nu aducea niciun beneficiu real şi el nu ţine cont de nevoile bucureştenilor.

"Măsura privind reînoirea parcului auto al Municipiului Bucureşti a fost prevăzută în Planul Integrat de Calitate a Aerului încă din faza de elaborare a acestuia şi împreună cu celelalte măsuri identificate în vederea îmbunătăţirea calităţii aerului din Capitală au fost postate pe site-ul PMB încă din luna octombrie 2016. Această măsură a fost inclusă în Planul final de Calitate a Aerului care a fost supus dezbaterii publice în luna februarie 2018. Măsurile, analizate şi avizate de autorităţile pentru protecţia mediului, au intrat în vigoare odată cu aprobarea PICA de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti în luna iunie 2018”, a transmis Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă, notează MEDIAFAX.

Sursa citată a mai subliniat că, pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi generaţi de maşinile cu norme de poluare inferioare, încă din stadiul de elaborare a Planului s-a discutat despre posibilitatea creşterii numărului de autovehicule uzate scoase din traficul bucureştean prin instituirea unui program propriu al Primăriei Capitalei, alături de cel derulat de către Administraţia Fondului de Mediu.

„Această măsură va duce în mod real la creşterea numărului de autovehicule vechi scoase din circulaţie comparativ cu numărul asigurat prin programul guvernamental. Astfel, prin Direcţia de Mediu este propus un „Program de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere” care să permită cetăţenilor să opteze, după casarea autovehiculului vechi, fie pentru achiziţia unui autoturism nou, non diesel, cu clasa de poluare minim Euro 6, fie a altui tip de mijloc de locomoţie prietenos cu mediul”, mai spune Primăria

Referitor la proiectul pe care consilierul Lucian Iliescu îl menţiona ca fiind propunerea sa, municipalitatea consideră că nu aduce niciun beneficiu real, la fel ca şi alte iniţiative ale sale.

„Iniţiativa de care vorbeşte dl. consilier general se referă la acordarea unei prime de casare suplimentară celei de la Administraţia Fondului de Mediu în cadrul programului Rabla, neaducând nici un beneficiu real pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Capitală întrucât alocând aceleiaşi persoane fizice sau juridice un stimulent financiar mai mare, numărul de autovehicule vechi scoase din circulaţie rămâne practic neschimbat. Şi celelalte iniţiative ale dlui consilier general care vizează: interzicerea autovehiculelor non euro, euro 1, 2, 3 şi 4 de a tranzita Capitala pe timpul zilei şi interzicerea circulaţiei tuturor autovehiculelor într-un wekend, pe toată raza teritorială a Municipiului Bucureşti cu excepţia celor de intervenţie, poliţie, salvare, etc. - denotă o abordare care nu ţine cont de opinia bucureştenilor, de realităţile cu care ne confruntăm legate în principal de structura parcului auto, majoritatea autovehiculelor având norme de poluare inferioare Euro 5 şi 6, şi nu în ultimul rând de necesităţile social-economice ale Capitalei”, arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
Primăria Capitalei eco voucher voucher maşină