MENIU

BILANŢ SUMBRU după furtună: 137 de răniţi şi opt morţi. Ministrul de Interne, la faţa locului

Opt persoane au murit și alte 137 au fost rănite în mai multe orașe din vestul țării, printre care Timișoara și Arad, după ce mai multe panouri publicitare și câțiva copaci smulși din rădăcini au căzut peste ele, în timpul unei furtuni puternice. Ministrul de Interne, Carmen Dan a ajuns deja la Timişoara, pentru a face o evaluare a situaţiei dezastruoase.  

Autorităţile s-au mobilizat în localităţile afectate de furtună. La Timișoara, oraşul cel mai afectat de furtuna de ieri, a ajuns în această dimineață ministrul de Interne, Carmen Dan. Apoi, ministrul se va deplasa la Arad. În urma vizitei se va face o evaluare a situaţiei victimelor, a pagubelor produse de furtună, precum şi a necesarului de reparaţii. 

TIMIŞ

Elena Megherea, purtător de cuvânt al ISU Timiș a declarat la REALITATEA TV că până luni, la ora 4 dimineaţa au existat 566 de apeluri la 112, au fost afectate 23 de localităţi şi 30 de localităţi ai rămas fără curent

"48 pers afectate, 5 persoane decedate", a declarat Elena Megherea la REALITATEA TV , care a precizat că au fost şi şapte copii răniţi.

1000 de pompieri, mobilizaţi

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase. 

În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunțau _frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăși la rafală viteza de 60 km/h și izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantități de apă de 25-35 l/mp_. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun.

212 localităţi, afectate: 137 de persoane au fost rănite şi opt persoane au murit 

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș).

Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5) iar 137 de persoane au fost rănite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49). Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.

240 de persoane salvate 

De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile). fiind avariate 35 autoturisme.

Pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și *6 drumuri județene* (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).

Trenuri blocate de furtuni 

Circulația feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.

Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie a.c. în 42 unităţi școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localități din 13 județe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.

Opt persoane blocate  pe DJ 764B

În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, județul Cluj, din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Se acționează pentru remedierea situației cu echipaje de la Drumurile Județene, ISU Cluj, SVSU și Salvamont. Nu sunt semnalate urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

Inspectorul general al IGSU împreună cu ministrul afacerilor interne au ajuns în această dimineață în județul Timiș, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile.

La această oră nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, însă reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. 

În toate județele vizate de avertizările meteorologice, echipajele de intervenție realizează evaluarea preliminară a situației din teren, iar în cazul în care va fi nevoie, vor interveni în sprijinul cetățenilor și administrației publice locale.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, echipaje operative din județele care nu se află sub incidența codurilor de vreme rea, sunt pregătite pentru dislocarea în sprijinul comunităților afectate și forțelor de intervenție.

CURSURI SUSPENDATE în Timiş. Distribuitorul de energie instituie "stare de urgenţă nivel 2"

O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a căzut.

 

Alte cinci persoane au fost rănite. A fost activată echipa noastră operativă care intervine dinamic la degajarea de trotuare, șosele și mașini prinse sub copaci doborâți, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperișurilor afectate", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Banat, citat de agerpres.ro.

Avertismentul lui Raed Arafat: E cod portocaliu de furtuni. Oamenii să stea la adăpost

Potrivit IGSU, codul portocaliu de vreme rea, sub incidența căruia se afla județul Timiș, a generat o serie de efecte în zonă. Pentru gestionarea acestora, la nivelul ISU Banat a fost activată grupa operativă, iar misiunile sunt în dinamică, pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate și înlăturarea arborilor și acoperișurilor afectate din cauza manifestării fenomenelor meteo periculoase.

Premierul Tudose, după furtuna din vest: "E o tragedie. Se fac eforturi pentru a stabiliza răniții"

Și în județul Arad, vremea nefavorabilă a generat efecte, astfel că la acest moment pompierii militari acționează în sprijinul comunităților pentru înlăturarea arborilor doborâți de vânt.

Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, reprezentanții IGSU recomandă cetățenilor din județele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Furtuna s-a abătut și asupra municipiului Arad. ”În circa 40 de minute, rafalele puternice de vânt au reușit să smulgă acoperișul de tablă de pe un imobil aflat pe Calea Timișorii, în centrul cartierului Aradul Nou, în apropierea noului sediu al FDGR Arad, inaugurat duminică la orele amiezii. Traficul rutier a fost blocat în zonă până când mai mulți bărbați au reușit să tragă tabla și să degajeze carosabilul', a declarat maior George Pleșca, purtător de cuvânt al ISU Arad, citat de agerpres.ro. 

De asemenea, în apropierea stadionului UTA, un copac foarte înalt a căzut de-a curmezișul șoselei, însă din fericire nu se afla nimeni în zonă.

Anunț de la METEO: toamna își intră în drepturi. Cum va fi vremea luni, marți și miercuri

Meteorologii ne informează că vremea se răcește în toată țara. La începutul săptămânii, temperaturile vor scădea întâi în vest, nord și centru, urmând ca, de miercuri, mercurul din termometre să coboare și în sudul țării.

Tot miercuri așteptăm ploi în aproape toată țara.

Mai multe articole despre:
Arad meteo furtună timişoara