MENIU

Fresh Refresh. Reacţii instinctuale: ce se ascunde în spatele lor

Deciziile luate pe baza propriilor instincte, corecte în 90% dintre cazuri

Bun găsit la Fresh Refresh! De ce şi când reacţionăm instinctiv? Specialiştii spun că devenim agresivi, supăraţi şi furioşi verbal când cei de lângă noi ne deschid rănile din suflet pentru că au aceleaşi dureri ca noi! Rănile noastre, pe de altă parte, sunt ca un magnet şi, de aceea, este bine să le vindecăm rapid!

Din instinct, putem reacţiona în situaţii limită! Este vorba, în fapt, despre acel tip de situaţii pe care creierul le sesizează drept pericol. O persoană poată observa că un obiect va cădea şi va răni o altă persoană. Va sări în ajutor din instinct, adică va avea un anumit comportament pe baza unui reflex înnăscut. Mintea umană secretă substanţe care, în astfel de situaţii, o fac să funcţioneze mai bine şi mai rapid. Dacă acţionăm instinctiv prea des, atunci fie suntem colerici, fie avem toate şansele să devenim, avertizează experţii! Instinctul este cel care ne face să credem şi că...le ştim pe toate! Poate nu pe toate, dar...destul de multe. Aţi sesizat că, uneori, îi judecăm rapid pe cei din jur? Cercetările moderne arată că ne formăm, instinctiv, o opinie despre cineva în numai câteva secunde. Suprinzător, dar suntem şi pricepuţi în a pune etichete. Dar nu ca o regulă de aur! Mintea umană este acurată, dar, chiar şi aşa, putem interpreta greşit pe cineva deoarece suntem supuşi la prejudecăţi cognitive, care ne distorsionează judecată. Nu va bazaţi deci, doar pe instinct!

Profesorul Baba Shiv de la Stanford Graduate School of Business apreciează că 90%-95% din deciziile luate, chiar şi cele despre care avem impresia că le stabilim în mod raţional, sunt rezultatul instinctului. Dacă partea emoţională a creierului intră în conflict cu partea raţională, de obicei, prima câştigă, susţine Shiv, citat de site-ul descoperă.ro. Profesorul Shiv afirmă că neuromodulatorii, adică substanţe precum dopamină, serotonină sau cortizolul, substanţă asociată stresului, joacă un rol important în stabilirea a cine suntem. Nivelul lor în creier ar face, de exemplu, să fim diferiţi dimineaţă sau la amiază. Cea mai bună combinaţie pentru luarea unei decizii ar fi un nivel ridicat al serotoninei şi al dopaminei, pentru calm şi energie. Profesorul Shiv crede că somnul de calitate este cheia echilibrului chimic din creier. Fără suficient somn profund, care să permită un fel de „resetare” a neuromodulatorilor în mod natural, nivelul de serotonină va fi mai mic, iar cel al cortizolului, mai mare şi vom acţiona instinctiv din frică şi cu aversiune faţă de risc. Shiv îndrumă spre două ore de somn adânc. Dietă şi activitatea fizică ne influenţează şi ele capacitatea de a lua decizii. Dacă aveţi o întâlnire importantă la amiază, puteţi să va plimbaţi înainte un sfert de ora. O altă varianta, ar fi să discutaţi în timp ce va plimbaţi. Fostul director al firmei Apple Computer, Steve Jobs, obişnuia să organizeze întâlniri de lucru în mişcare. La fel procedează şi co-fondatorul reţelei Facebook, Mark Zuckerberg.

Mai multe articole despre:
fresh refresh instincte reaţii instinctuale