MENIU

Fresh Refresh. Legumele care ajută în lupta împotriva cancerului

Bun gasit la Fresh Refresh! Proteinele se gasesc si in alte surse alimentare decat in compozitia carnii, dupa cum stiu cei mai multi. Un adult are nevoie intre 45-55 grame de proteine pe zi, care pot fi luate cu usurinta din legume. Acestea din urma contin proteine de calitate, adica acele proteine rapid solubile in apa si care pot fi consumate de mai multe ori pe zi. Fasolea, mazarea, orezul sau porumbul sunt doar cateva surse de proteine recomandate de nutritionisti.

Primavara readuce pofta de viata si...de mancare! Verdele pomilor si albastrul cerului inspira la hrana naturala. Nutritionistii dau liber la legume ca un inlocuitor perfect al carnii! Ar fi sanatos, spun acestia, daca am mai schimba celebrul gratar de primavara-vara, cu unul de legume! Specialisti precum doctor in stiinte medicale, Pavel Chirila, readuc in prim-plan un set de atentionari: laptele si carnea animalelor crescute in regim industrial favorizeaza instalarea cancerului. Consumul unor astfel de produse mareste de pana la 10 ori nivelul de Omega6 in defavoarea Omega3, ceea ce determina cresterea tesutului adipos si aparitia obezitatii, factori care pot declansa tumorile. Ouale de la gainile crescute in sistem industrial inchis au o concentratie de Omega6 de 20 de ori mai mare decat Omega3. Raportul este deci, de 20/1 in loc de 1/1, asa cum se intampla in cazul gainilor crescute liber. Si administrarea de hormoni anabolizanti pentru cresterea masei corporale a animalelor este nociva corupului uman. Odata stiute aceste realitati, specialistii ne indruma spre legume! Zilnic, mai ales daca vrem sa inlocuim proteinele de origine animala cu cele de origine vegetala. Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti, un element fundamental pentru structura corpului uman. Termenul de proteine desemneaza 20 de lanturi de aminoacizi. Majoritatea fructelor si legumelor ofera unele, dar nu toate din cele 9 proteine esentiale. Este important deci, un consum variat de alimente, conform site-ului sfatulmedicului.ro. Mazarea contine 22% proteine si 11% apa. Proteinele din mazare au o mare solubilitate in apa, ceea ce explica faptul ca sunt usor digerabile, in proportie de peste 84%. Fasolea are 23% proteine. Atentie insa, la factorii antinutritivi din aceasta leguma! Puteti scapa de ei, daca fierbeti fasolea si ii aruncati primelor doua ape. Lintea contine 25% proteine, de o o calitate asemnanatoare cu cele din mazare. Aceasta leguma NU are factori antinutritivi. Pe primul loc drept inlocuitor al carnii ramane soia, cu 38% proteine. Soia contine aminoacizi esentiali, cu exceptia triptofanului, intr-o concentratie mai mare decat in carne. In schimb, amidonul este redus. Unele studii demonstreaza scaderea colesterolulu in sange dupa 3 saptamani de consum preferential de ulei de soia, conform specialistilor.

Atentie la anumite afectiuni! Persoanele cu boli renale sau diabet zaharat trebuie sa aiba grija la cantitatea de proteine consumata. Recomandata este discutia cu medicul de specialitate!