MENIU

Fraudă de 4,5 milioane de euro cu fonduri europene, la Asociaţia “Tineri Pentru Viitor”

Vicepreşedintele Asociaţiei “Tineri Pentru Viitor”, Ioana Georgia Deaconu, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru o fraudă cu fonduri europene în valoare de 4,5 milioane de euro.

Oamenii legii o acuză pe Ioana Georgia Deaconu de “folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, (două infracțiuni, ambele în formă continuată, dintre care una cu consecințe deosebit de grave)”, “schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată”, “fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată” şi “fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”.

Procurorii arată în rechizitoriul întocmit că, în perioada 28 octombrie 2009 – 3 februarie 2011, în cadrul derulării proiectului „Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”, al cărui beneficiar era Asociația „Tineri Pentru Viitor”, Ioana Georgia Deaconu a prezentat, prin cinci acțiuni diferite, Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), atât la momentul încheierii contractului, cu ocazia depunerii rapoartelor intermediare în vederea obținerii celor patru tranșe intermediare, cât și la depunerea raportului final, pentru obținerea ultimei tranșe de plată, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, obținând ilegal fonduri europene în valoare de 84.953 euro.

În același context, în perioada 07 mai 2010 – 12 octombrie 2011, vicepreşedintele asociaţiei a schimbat, ilegal, destinația unei părți din sumele de bani primite cu titlu de avans, (26.796,24 euro), pentru cheltuieli de transport și subzistență ale participanților la proiect, efectuând cumpărături de la diferiți comercianți din Capitală.

Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanțarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activități de organizare și monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică culturală și lingvistică a participanților, cheltuieli de subzistență și cheltuieli legate de transport.

Scopul acestui proiect era ca 32 de persoane, în patru serii de câte patru, să călătorească în Spania şi Italia pentru a participa la un training în domeniul managementului de proiect.

În perioada 11 mai 2010 – 03 februarie 2011, Ioana Deaconu, prin patru acțiuni distincte, a întocmit cu date eronate și a semnat în numele președintelui Asociației “Tineri Pentru Viitor”, imitând semnătura acestuia, trei rapoarte intermediare și un raport final (înregistrate la A.N.P.C.D.E.F.P.). Ulterior a folosit aceste înscrisuri în vederea primirii de la A.N.P.C.D.E.F.P. a sumei totale de 69.241 euro, cu ocazia implementării proiectului.

De asemenea, în cadrul proiectelor “Școala Pentru Toți”, „Școala Vine La Tine Acasă”, „Și Tu Poți Merge La Școală”, „Școala o Necesitate, nu un Drept”, Deaconu a folosit şase înscrisuri care conțineau date false, printre care şi existenţa unor parteneri fictivi,  pentru a putea îndeplini condițiile de eligibilitate.

Cu ajutorul îndeplinirii condiţiilor, a reușit obținerea de finanțare nerambursabilă din fonduri europene în sumă totală de 21.139.668 lei.

Astfel, pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor locuinţe şi sume de bani ce aparţin inculpatei.

În desfăşurarea anchetei, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureştim, cu propunerea de a se menţine măusra preventivă şi asiguratorie dispuse în cauza.