MENIU

Franța scoate la înaintare un submarin nuclear de atac. „Perle” reintră în serviciu după trei ani de la un incendiu grav

Submarinul de atac nuclear Perle a fost repus în funcțiune. Foto: Profimedia

Submarinul nuclear de atac (SNA) Perle a revenit în activitate în cadrul flotei franceze după trei ani de la un incendiu grav, a anunţat joi Ministerul Armatelor de la Paris.

După finalizarea cu succes a unui proces de teste în largul mării, submarinul nuclear de atac Perle a încheiat pe 30 iunie 2023 perioada de inactivitate pentru întreţinere şi reparaţii. Această etapă semnifică reintegrarea submarinului în ciclul său operaţional, conform informaţiilor furnizate de minister, citate de Agerpres.

Submersibilul, care a fost introdus în serviciu în anul 1993, a fost grav afectat de un incendiu violent în iulie 2020, în timp ce se afla în proces de lucrări la Toulon, în sudul Franţei.

Incendiul, cel mai probabil provocat de un fulger care a aprins o folie de policlorură de vinil, a cauzat daune semnificative în partea din faţă a submarinului, unde au fost îndepărtate armele, echipamentele electronice şi cele nucleare de combustie.

Decizia de a readuce submarinul în funcţiune a implicat efectuarea unor ample lucrări de reparaţii care au durat zece luni.

Bucăți ale navei Titan, scoase la suprafață - Resturile submarinului în care au murit 5 oameni, cheia investigației

Forţele submarine franceze includ patru SNA-uri din clasa Rubis, cu baza la Toulon, inclusiv Perle, şi patru submarine nucleare lansatoare de rachete (SNLE), care au baza la Ile Longue, în Bretania, acestea alcătuind componenta maritimă a capabilităţii de descurajare nucleară a Franţei.

La sfârşitul anului 2020, Marina franceză a primit un SNA din clasa Barracuda, Suffren, care a intrat în serviciu în 2022. Suffren reprezintă primul submarin dintr-o serie de şase unităţi, care vor înlocui submarinele din clasa Rubis intrate în serviciu începând cu anii '80.

Designul submarinului Titan ar fi putut duce la implozie, spun experții