MENIU

Franța lansează ipoteza unui ”no-deal” în privința Brexitului

Franța lansează ipoteza unui ”no-deal” în privința Brexitului

Absenţa unui acord între Uniunea Europenă şi Marea Britanie care să stabilească viitoarele relații este o perspectivă ”foarte credibilă şi probabilă în prezent”, a declarat, marți, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, cu două zile înaintea summitului european de la Bruxelles. ”Am terminat de jucat, ajungem la scadenţă”, a atras atenția oficialul de la Paris.

”În situaţia în care ne aflăm acum, ipoteza unui no-deal este o ipoteză foarte credibilă, din nefericire probabilă în prezent. Chiar dacă britanicii sunt tacticieni redutabili, în prezent nu mai este timpul pentru tactică. Am terminat de jucat, ajungem la scadenţă”, a spus Le Drian în faţa Comisiei pentru politică externă a Adunării Naţionale a Franţei.

Ministrul francez a respins ideea sugerată de premierul britanic, Boris Johnson, conform căreia summitul european de săptămâna aceasta ar constitui un termen-limită pentru a ajunge la acord. În schimb, acesta a avansat ca termen final jumătatea lunii noiembrie.

”Data de 15 octombrie a fost anunțată de premierul Boris Johnson, nu este poziţia Consiliului European care se reuneşte joi şi vineri. Nu este obligatoriu ca atunci să se lege lucrurile”, a afirmat Le Drian, precizând că UE este pregătită pentru toate variantele.

Tot marți, Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a lăsat să se înţeleagă că încheierea unui acord comercial cu Regatul Unit ar putea să mai dureze ”săptămâni”.

Potrivit calendarului stabilit, UE și Londra ar fi trebuit să ajungă la un compromis luna aceasta. Printre subiectele asupra cărora există neînțelegeri se află menţinerea regulilor de concurenţă echitabilă cu Regatul Unit, găsirea unui bun compromis privind pescuitul şi încheierea unui acord solid în materie de guvernanţă, a reamintit Șeful diplomației franceze.

”Pescuitul nu trebuie să fie variabila de ajustare a acordului. Accesul privilegiat pe Piaţa unică pe care îl doreşte Regatul Unit este indisolubil legat de garanţiile pentru pescarii noştri”, a subliniat Le Drian.

În ceea ce priveşte condiţiile de acces la apele şi resursele britanice în peşte, ministrul francez a insistat asupra ”necesităţii de a avea o predictibilitate multianuală, standarde tehnice comune, de a evita denaturarea concurenţei, de a ţine cont de drepturile istorice ale cotelor”.

Subiectul legat de pescuit este deosebit de sensibil pentru unele state membre, precum Franţa, Olanda, Belgia, Irlanda şi Danemarca, notează Agerpres. Iniţial, europenii au sperat să menţină în situaţia actuală accesul pescarilor lor la apele britanice, foarte bogate în peşte, după perioada de tranziţie post-Brexit, care se încheie la 31 decembrie. Marea Britanie vrea însă limitarea acestui acces şi propune ca drepturile de pescuit să fie renegociate în fiecare an.

Miercuri, cu o zi înainte de începerea summitului, Premierul britanic, Boris Johnson, va discuta despre progresul negocierilor cu Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește și ”Klaus Iohannis participă la Consiliul European. Pe agenda de discuții se află subiecte referitoare la pandemia de COVID-19

Mai multe articole despre:
brexit summit ue franta marea britanie no-deal