MENIU

Franța: un nou survol inexplicabil al unei centrale nucleare de către o dronă

Un nou survol inexplicabil al unei centrale nucleare franceze efectuat de o dronă, al 19-lea începând din 19 octombrie, a avut loc joi, a anunțat sâmbătă site-ul centralei Bugey (centru-est), survolată pentru a 4-a oară, potrivit AGERPRES.

"Echipele de supraveghere ale centralei Bugey au detectat prezența ilegală a unui aparat de zbor comparabil cu o dronă deasupra perimetrului aerian al centralei", a indicat sâmbătă un comunicat discret pe site-ul centralei.

Potrivit conducerii, care a depus plângere, survolul centralei "nu are nicio consecință asupra siguranței și funcționării instalațiilor".

Misterul ce planează asupra survolurilor centralelor nucleare de către drone rămâne total în Franța, țară cu al doilea parc nuclear din lume — 58 de reactoare repartizate în 19 centrale—, relansând astfel dezbaterea asupra securității, notează AFP.

Organizația Greenpeace, care a negat de la început că ar fi la originea acestor survoluri, își exprimă îngrijorarea într-un comunicat față de "incapacitatea serviciilor de stat de a opri aceste survoluri ce constituie o amenințare reală, în special asupra bazinelor de depozitare a combustibilului iradiat".

"Guvernul minimalizează acest risc afirmând că aceste bazine nu sunt amenințate de agresiuni externe voluntare", potrivit comunicatului organizației.

În unele zile, ca la 31 octombrie, cinci situri au fost survolate simultan, acreditând teza unei acțiuni coordonate a unor persoane a căror identitate și motive încă rămân o enigmă, notează AFP.

În Franța, survolul centralelor nucleare este interzis într-un perimetru de cinci kilometri și 1.000 de metri altitudine în jurul obiectivelor.

Guvernul tot repetă că aceste survoluri "nu prezintă niciun risc" asupra centralelor "construite să reziste la cutremure și chiar la căderea unui avion".