MENIU

Franța se bagă în scandalul SUA - Coreea de Nord. Cum o să reacționeze Kim Jong Un?

Donald Trump a dat dovadă faţă de Coreea de Nord de o ''determinare'' pe care ''toţi preşedinţii americani ar fi avut-o'' dacă s-ar fi confruntat cu o situaţie similară, a estimat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez Christophe Castaner, după declaraţiile controversate ale liderului de la Casa Albă, relatează AFP. 

''Determinarea preşedintelui american, aşa cum a fost ea exprimată în această noapte, este în orice caz determinarea pe care toţi preşedinţii americani ar fi avut-o, deoarece ei nu pot accepta ca o parte a teritoriului lor să facă obiectul unor tiruri cu rachete balistice cu încărcătură nucleară'', a afirmat Castaner după un Consiliu de miniştri. 

Marcând o netă escaladare retorică, Trump a lansat marţi ameninţări apocaliptice împotriva Coreii de Nord din cauza ambiţiilor sale militare, promiţându-i ''foc şi furie'', după ce Phenianul a declarat că intenţionează să tragă rachete aproape de teritoriul american Guam, situat în Oceanul Pacific. 

Franţa priveşte ''cu preocupare'' criza provocată de rachetele nucleare ale regimului nord-coreean, a mai spus Castaner, reiterând apelul Parisului, sprijinit de Consiliul de Securitate al ONU, ''la responsabilitate şi dezescaladare''. 

''Franţa este gata să-şi ofere toate bunele oficii disponibile pentru ca noi să putem găsi o soluţie paşnică'', a afirmat Castaner, salutând decizia ''unanimă'' a Consiliului de Securitate al ONU şi contribuţia SUA, a Franţei, ''dar şi pe cea a chinezilor'', la adoptarea, sâmbăta trecută, a unei rezoluţii care întăreşte sancţiunile împotriva Phenianului. 

Contextul a devenit şi mai tensionat începând de marţi, după ce The Washington Post a publicat informaţii despre progresele militare ale Coreii de Nord. Această ţară izolată este acum dotată cu arme nucleare cu care pot fi echipate rachete balistice, inclusiv rachete balistice intercontinentale, ameninţându-şi astfel vecinii, dar şi continentul american, potrivit concluziilor unui raport confidenţial, finalizat în iulie de către agenţia americană de informaţii militare, DIA, concluzii citate de acest ziar. 

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord SUA Kim Jong un finalizat