MENIU

Frația drujbelor. Mărturia pădurarului care a ieșit din mafie după ce nu mai era nimic de furat

<p>Au plecat să fure lemne. Ce a urmat este pur şi simplu tragic</p>

În plin scandal legat de defrișările ilegale de păduri,  pădurarul Vasile Tomoș descrie traseul șpăgii până la cel mai înalt nivel. El explică și ce l-a determinat să facă denunț la DNA, scrie evz.ro 

Primul pădurar din județul Cluj care a rupt legile mafiei lemnului explică într-un interviu pentru „Evenimentul zilei” cum s-a furat pădurea de pe 1.900 de hectare și cum umblau șpăgile. La vremea respectivă, în 2013, mita nu se mai număra în mii sau zeci de mii de lei, ci în „Holz-uri”, unul fiind egal cu 10.000 de lei. În total, doar de pe sectorul lui Tomoș, Măguri Răcătău, au fost furate 56.000 de camioane de lemne.

Evenimentul zilei: Ați păzit 1.900 de hectare de pădure, din care mai există 500 de hectare. Cum a dispărut pădurea?

Voicu Tomoș: Cu camionul. -Și banii? -Dacă s-a furat lemnul, s-au furat și banii. Tot lemnul a plecat la combinatul Holzindustrie de la Sebeș. Per total, din 1.900 de hectare, dacă le adunăm, mai există azi pădure pe 500 de hectare, restul este ras, la propriu. 

-Care este prejudiciul estimat în bani?

-De milioane de euro. Asta este realitatea. Dacă luăm prețul de vânzare către populație, de 110-120 de lei/mc, și înmulțim cu minimul - 1.000 de metri cubi la hectar - și mai apoi cu 1.400 de hectare, rezultă 154 de milioane de lei, adică vreo 34 de milioane de euro. A fost un jaf la drumul mare.

-Pădurea ar trebui exploatată în baza unor amenajamente silvice. Exista așa ceva?

-Da, dar nu au fost făcute corect. De exemplu, în amenajamentul silvic, până în 2016 trebuia să se marcheze 30.000 de mc., lemn care se putea exploata legal, astfel ca să poată să rămână pădurea întreagă. Atât putea produce legal acest amenajament, dar acum nu mai este nimic. Totul este ras. Au dispărut și cei 30.000 de metri cubi, și pădurea.

„Un pădurar făcea și 5.000 de lei pe zi”

-Fostul dvs. coleg Călin Bâlc, cu care ați denunțat mafia lemnelor la DNA, declara săptămâna trecută că a făcut parte din mafia lemnului. Dvs. ați făcut parte?

 -Normal. Erai forțat să faci parte. Eu am fost pădurar din 2008. Ca să intru pe postul de pădurar a trebuit să dau 5.000 de euro unui șef de district. Am încercat să îmi fac treaba, să nu se fure lemn. În trei luni, am dat mai multe amenzi decât toți cei 18 pădurari din Ocolul Silvic Someșul Rece. Un anonim mi-a făcut o sesizare și a venit în control un inspector, Adrian Bălaș, care s-a plimbat prin tot parchetul tăiat legal înainte de a ajunge eu pădurar, și pe care mi l-a imputat mie, 30.000 de lei, mai notează evz.ro