MENIU

FOTO-VIDEO Vulcanul Etna din sudul Italiei, o nouă erupție! IMAGINI spectaculoase

Erupția vulcanului Etna, Sicilia, pe 9 august 2021 Foto: Twitter.com
Erupția vulcanului Etna, Sicilia, pe 9 august 2021 Foto: Twitter.com
Erupția vulcanului Etna, Sicilia, pe 9 august 2021 Foto: Twitter.com

O nouă erupție a vulcanului Etna s-a produs luni. Lava și cenușa aruncate în dimineața zilei de cel mai mare și activ vulcan din Europa și zgomotele produse au ținut locuitorii din sudul Siciliei sub tensiune.

Vulcanul Etna cu o inălțime de peste 3.300 de metri, de pe insula Sicilia (sud), a înregistrat luni dimineaţă o nouă erupţie în craterul său din sud-est cu expulzări abundente dar controlate de lavă şi cenuşă, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia.
 

Locuitorii au fost treziți luni de zgomotele puternice provocate de erupția vulcanului Etna din primele ore ale dimineții. Undele de șoc provocate de erupție au zguduit ferestrele și ușile locuințelor și au captat atenția oamenilor și pentru a urmări spectacolul lavei aruncate de la baza vulcanului.

Activitatea vulcanică a început duminică noapte la 1.40 ora locală şi a încetat în jurul orelor 4.00 dimineaţă, deşi vântul continua și luni după-amiază să împrăştie cenuşa în direcţia sud-est, spre localităţile Zafferana şi Acireale.

Scurgerile de lavă, care s-au produs la 2.800 de metri deasupra nivelului mării, nu au provocat pagube iar aeroportul din Catania a rămas operaţional deşi unele zboruri au înregistrat unele întârzieri, potrivit agenției EFE, preluată de Agerpres.

După înregistrarea luni dimineaţa a unor seisme vulcanice, care au atins maximum 4,50 grade, valorile au scăzut şi s-au situat la cifre medii spre scăzute

Erupția de luni, 9 august, vine după un scurt episod de emisii de cenușă săptămâna trecută, pe 4 august. Ulterior, vulcanul a continuat să fie liniștit, când au apărut primele semne ale unei reveniri la activitate, sub forma unor explozii stromboliene intermitente în dimineața zilei de luni.