MENIU

Fostul șef STS, ministrul de Interne și conducerea Poliției au lipsit de la audierile din Parlament

Luni, 29 iulie, la ora 17:00, au fost chemați la audieri în Parlament ministrul afacerilor interne, directorul STS, actualul șef al Poliției Române, dar și șeful demis al acestei instituții, precum și directorul Direcției Generale de Protecție Internă.

La ora 17.00 au început audierile în Comisia de Apărare din Parlament pentru cele petrecute în Caracal.

Toți oficialii implicați ar fi trebuit să fie chestionați și să dea explicații în fața deputaților despre modul în care s-a acționat în cazul de la Caracal.

La ședința din Camera Deputaților au fost chemați Nicolae Moga, Ionel Vasîlcă, dar și fostul și actualul șef al Poliției Române, unii dintre cei mai importanți factori în stabilirea adevărului în acest caz. Niciunul dintre aceștia nu au fost prezenți la audierile din Parlament.

Explicațiile oficialilor mai sus menționați ar fi fost necesare pentru „analizarea situației și în exercitarea controlului parlamentar”, având în vedere „evenimentele recente de la Caracal, precum și numeroasele semnalări din mass-media referitoare la modul deficitar de execitare a atribuțiilor de serviciu de către personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Serviciului de Telecomunicații Speciale”, spuneau, ieri, cei care au convocat audierile.

Parlamentarii au ascultat înregistrările răvășitoare și au pus cap la cap mai multe detalii.

La final, Bogdan Rodeanu, vicepreședintele Comisiei pentru Apărare a făcut declarații.

”Apelul a fost conform manualului.

Generează grafice atât în dispeceratul 112 cât și în zona dispeceratului poliției, ambii operatori care răspund au o imagine destul de largă, este vorba despre un cerc, o simplă simulare grafică am văzut că are o rază de 4 km, fiind spre periferia Caracal se puteau exclude foarte multe zone și se puteau găsi și alte elemente ajutătoare.

Era normal să sune operatorul de 9 ori, teoretic procedura prevede și o apelare înapoi, dar era închis, probabil,  de aceea a sunat de 9 ori.

Avem secvențe în care apelantul sună 112, începe procedura tehnică și apoi sună poliția și să ne uitam la răspunsul dispeceratului poliției, a răspuns după un minut, aici nu avem o procedură standard pentru a grăbi apelarea.

Harta cu acel sector de cerc a fost deschisă la o oră și jumătate după. În momentul in care un gsm receptează un apel 112 generează un sector grafic si trebuie deschis, sa vezi ce se intampla acolo.

Nu am identificat solutii pentru ca nu s-au terminat toate audierile si toate interogarile.

Trebuie sa evaluam si actiunile celorlalte instituții si ne pare rau ca astazi nu am avut prezenți in sala pe reprezentanții MAI si Direcției Generale de Protective Interna. În competenta lor intra si evaluarea procedurilor pe care poliția le deruleaza.

Pentru a se implemta un sistem de gestionarte exacta a locatiei trebuie un upgrade hardwere si partea de soft, saptămâna trecuta a fost finalizată”, a declarat Bogdan Rodeanu.

Stelian Ion, deputat USR, a declarat, după ieșirea de la audieri, că înregistrările sunt devastatoare.

”Astăzi am ascultat acele convorbiri între victimă și operatori, e răvășitor, e devastator, suntem dezamagiti.

Cu siguranta vor iesi niste deficiente.

Va spun la modul general, exista un fel de conflict al declaratiilor intre insituutii, in loc sa faca front comun, ei conduc la informații contradictorii care pot fi si manipulari la un moment dat, va rog sa priviti cu rezerve tot ce vine. Trebuie sa ne spuna in mod oficial care sunt datele. Nu vad de ce anumite detalii sunt secrete”, a spus Stelian Ion.

 

Mai multe articole despre:
null