MENIU

Fostul şef ANI, dezvluiri incendiare despre cuplul Maior-Coldea

Fostul șef al ANI, Horia Georgescu rupe tăcerea! Într-un interviu în exclusivitate  Ce roluri aveau cu adevărat George Maior și Florian Coldea în ecuația puterii și ce planuri aveau fiecare cu România

Referitor la acuzațiile în baza cărora a fost condamnat, în 2018, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de la ANRP, Georgescu susţine că probelel şi acuzaţiile ar fi fost fabricate. Mai mult, el descrie procesul drept o "mascaradă", în care el a avut rolul de pion, ţinta fiind preşedintele Klaus Iohannis. 

"Cred că a fost vorba mai degrabă despre o conspirație, o cabală a unor oameni puternici din sistem, care din dorința de a-și conserva poziția pe durata tranziției de putere, după câștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis, au optat pentru un scenariu de a servi pe tavă noilor puternici ai zilei un țap ispășitor, pentru a-și acoperi propriile acțiuni reprobabile sau poate cu un puternic caracter ilegal," a declarat Horia Georgescu într-un interviu în exclusivitate pentru EVZ.

Legat de oamenii care ar fi influenţat desfăşurarea evenimentelor, într-o direcţie sau alta, în funcţie de anumite interese, fostul şef ANI revine asupra a două nume: George Maior şi Florian Coldea, fostul director al SRI şi primul său adjunct.

Despre cel din urmă, Georgescu spune că nu știe sau nu şi-a putut dat seama pe cine a susținut. "Am avut o relație instituțională normală cu el (F. Coldea - N.R.). Nici apropiată, nici depărtată. În parametri normali. Dacă domnia sa a acționat altfel, aceste lucruri se vor afla mai devreme sau mai târziu."

Pe de altă parte, despre George Maior, Horia Georgescu spune că, din punctul său de vedere, acesta era unul "dintre actorii care deţinea imaginea de ansamblu şi asupra tuturor părţilor aflate în jocul de putere", mai mult decât Florian Coldea.

"George Maior era cel care avea toată decizia de care avea nevoie și putea să-și ia atâta putere câtă dorea. În plus, mi se pare josnic să dai vina pe subalterni. Înseamnă că fie eşti incompetent, fie nu eşti în stare să ocupi o funcţie de asemenea rang sau te derobezi de responsabilitate în mod intenţionat practicând un joc abil. Toți ceilalți actori din sistem aveau o viziune fragmentată a informației, compartimentată. (...) Cel care se afla la capătul lanțului trofic și avea toată informația era George Maior."

În plus, fostul şef al SRI ar fi reuşit să supraviețuiască în funcții publice numite timp de atâţia ani şi printr-o "susținere politică plus una informală, pe care nu pot să o nominalizez.(...) Maior spune întotdeauna oamenilor ce vor să audă. Și astfel a reușit mereu să supraviețuiască în funcții numite."

Prin comparaţie, Georgescu este de părere că SRI, sub bagheta lui Edward Helvig, a făcut paşi în direcţia bună, faţă de perioada Maior. "Ceea ce pot să observ este că SRI încearcă să intre într-o matcă constituțională normală, conform legii.

- Apropo de ANI, regretați investigarea lui Klaus Iohannis și a lui Eduard Helvig? Dacă ați da timpul înapoi, ați mai face-o?

- Instituția a fost investită cu o sesizare oficială.

- Cine a făcut-o?

- A făcut-o George Maior prin SRI.

- Deci, Maior prin SRI... Dar pentru Helvig, de ce?

- Nu știu ce a fost în capul domnului Maior. Nu știu ce a urmărit. Poate un scop politic."

(...) Desigur, eu nu am instrumentele necesare, dar instituțiile abilitate ale statului pot să verifice dacă toate aceste lucruri s-au desfășurat într-o cheie normală, legală sau dacă în spate a fost un interes personal de orice natură," a mai afirmat fostul şef ANI în interviul acordat evz.ro. 

sursa foto: Mediafax/Alex Dobre

Mai multe articole despre:
Coldea