MENIU

Fostul procuror italian care a îngenuncheat Mafia, în România. Interviu excepţional

Antonio Di Pietro

Fostul procuror italian Antonio Di Pietro susţine că nivelul corupţiei este generalizat în România, ceea ce este intolerabil. Declaraţia a fost făcută în direct la Realitatea TV. El este omul care a declanşat în Italia celebra operaţiune ,,Mâini Curate", un adevărat război cu mafia italiană. Emisiunea va fi redifuzată astăzi, de la ora 19.00.

"Trebuie descoperită legătura de silenzio-stampo. Adică acea legătură între cine primeşte spaga şi cine o dă. Trebuie să descoperim firul de aţă care leagă ambele părţi. Şi l-am descoperit. Eu vreau să mulţumesc şi partea românească care vrea să lupte împotriva corupţiei. E un act de curaj", spune Di Pietro.

Antonio Di Pietro, simbolul italian al luptei anticorupţie, spune că arestul preventiv este necesar în cursul unei anchete.

Octavian Hoandră a întrebat "Aţi fost acuzat că aţi folosit arestările preventive pt a obţine declaraţii şi mărturii, lucru care se întâmplă şi cu omologul dvs, Laura Codruţa Kovesi, care se bucură de o mare simpatie, cum probabil v-aţi bucurat şi dvs. Şi acum în România se acuză că sunt folosite arestările preventive ca să se smulgă declaraţii dirijate împotriva altor politicieni".

Di Pietro a explicat felul în care vede lucrurile: "Să o luăm în ordine. Cine ştie legea, arestul unei persoane poate veni şi cu o condamare definitivă, iar atunci nu avem nimic de comentat. Pentru persoanele care au nişte cunoştinţe juridice, arestul unei persoane poate fi de mai multe feluri. Primul fel, o condamnare defintivă, atunci nu avem loc de sugestie sau de comentarii...sunt trei lucruri care sunt cerute ca să ceri arestarea preventivă a unei persoane. Arestarea preventivă nimeni nu o vrea, dar e fundamentală între cazuri. Să nu fugă persoana respectivă în timpul anchetei şi să dispară, să nu influenţeze martorii şi să nu distrugă probele din dosar".

În 1991, comisarul Antonio di Pietro a declarat război politicienilor corupţi din Italia şi a declanşat operaţiunea ,,Mâini curate", una dintre cele mai mari şi mai răsunătoare acţiuni de acest gen. În doar câteva luni, numeroşi politicieni, magistraţi şi oameni de afaceri au fost arestaţi. La un moment dat, peste jumătate dintre parlamentarii italieni erau puşi sub acuzare.