MENIU

Cocoș, Sandu şi Gheorghe Ștefan, arestați preventiv. Ştefan a admis întâlnirile şi comisioanele

DOSARUL MICROSOFT. Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan au fost arestaţi în dosarul licenţelor Microsoft, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Edilul Gheorghe Ştefan, cunoscut sub porecla Pinalti, a confirmat la DNA întâlnirile şi comisioanele care l-au trimis după gratii pentru 30 de zile, potrivit Realitatea TV.   

DOSARUL MICROSOFT: Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au stat ore bune la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până ca instanţa să decidă arestarea lor.

Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, a plecat de la Înalta curte în jurul orei 21 şi 30 de minute, după ce i-a expirat mandatul de reţinere. Acesta a fugit de presă şi nu a vrut să facă declaraţii.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au plecat după miezul nopţii, însă, câteva ore mai târziu au aflat că trebuie să se întoarcă după gratii, pentru că au fost arestaţi preventiv. Ultimul care a primit mandat de arestare a fost primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Acuzaţiile care li se aduc celor patru sunt foarte grave: luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă (zoom pe ecran pentru fiecare infractiune).

Procurorii spun despre fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, că a fost unul dintre pionii principali ai afacerii de prelungire a contractului de distribuire licenţe Microsoft, în anul 2009. Prin intermediul lui Dorin Cocoş şi al lui Gheorghe Ştefan, dar şi în schimbul unei sume consistente de bani, fostul demnitar a acceptat ca un consorţiu controlat de fostul director al Fujitsu, Claudiu Florică, să fie desemnat câştigătorul contractului. Pentru aceasta, susţin anchetatorii, au fost stabilite criterii de calificare restrictive. -(INTRA pe rand cartoanele cu Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan deja facute) Drept recompensă, Gabriel Sandu ar fi primit mită 4,5 milioane de euro, în timp ce edilului de la Piatra Neamţ i-ar fi intrat În conturi 4 milioane de euro.

La Gabriel Sandu mita ar fi ajuns printr-un offshore din Zurich. Sumele erau ridicate de către un intermediar sau chiar personal.

Partea care i-ar fi revenit lui Dorin Cocoş s-ar ridica la 9 milioane de euro, spun procurorii. Speriat de apariţia în presă a dosarului, omul de afaceri a încercat să acopere infracţiunile printr-un contract fictiv de împrumut semnat cu, acum martorul Dinu Pescariu.

Omul de afaceri Dumitru Nicolae este acuzat de procurori că ar fi intervenit pe lângă foştii demnitari Şerban Mihăilescu şi Dan Nica pentru ca Fujitsu Siemens România să câştige un contract cu Guvernul României. În schimb, susţin anchetatorii, acesta ar fi primit 7,5 milioane de dolari.

Contractele păguboase pentru stat s-au derulat între anii 2001 - 2013, pe parcursul a cinci guverne. La conducerea executivului s-au aflat Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta. Până în acest moment, niciunul dintre foştii premieri nu a fost pus sub urmărire penală. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a Corpului de Control al Guvernului. Printre denunţători se numără şi fostul şef al Fujitsu Siemens România, Claudiu Florică, precum şi Fujitsu Siemens Austria.

UPDATE. Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, dar şi primarul din Piatra Neamţ au fost reţinuţi în dosarul Microsoft au fost aduşi, în jurul orei 17, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de arestare preventivă.

DOSARUL MICROSOFT. Primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, a fost reţinut, marţi dimineaţă, de procurorii anticorupţie, în dosarul licenţelor Microsoft.

DOSARUL MICROSOFT. Procurorii DNA i-au mai reţinut, luni noapte, şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro.

DOSARUL MICROSOFT. Toţi vor fi prezentaţi marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu propunere de arestare preventivă.

DOSARUL MICROSOFT. Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, potrivit DNA.

În comunicatul DNA sunt precizate și sumele pe care învinuiții le-ar fi cerut și obținut în cursul procedurii de achiziţie. Astfel, Cocoș Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează:
- Gabriel Sandu - 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro,
- Gheorghe Ştefan - 4.000.000 euro,
- Dorin Cocoş - 9.000.000 euro.

DOSARUL MICROSOFT. După mai bine de 12 ore de audieri, procurorii DNA au decis, luni seara, reținerea omului de afaceri Dorin Cocoş și a fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, pentru 24 de ore, ambii vizați în dosarul Microsoft. Dorin Cocoș este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar fostul ministru al Comunicațiilor de abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență.

Atât omul de afaceri, cât și fostul ministru al Comunicațiilor au părăsit sediul DNA și urmează să fie duși în arestul Poliţiei Capitalei, unde își vor petrece noaptea, urmând ca, mâine-dimineață, să fie prezentați în fața instanței supreme cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Din cei nouă foşti miniştri vizaţi în dosarul licenţelor Microsoft, Gabriel Sandu este primul ministru reținut în acest dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Gabriel Sandu ar fi primit 1.800.000 de euro de la avocatul Doru Boștină, ”pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft” și ar fi pretins şi primit de la Dinu Pescariu ”suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off – shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare".

Cine sunt denunţătorii în dosarul Microsoft

Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, a dezvăluit cine sunt denunţătorii din dosarul Microsoft.

"Există 5 martori denunţători - Claudiu Florică, fostul patron al Fujitsu Siemens, este cel care a scris cel mai mult, apoi în ordine vin Eugen Bejinariu, domnul (Doru) Boştină, Dinu Pescariu, şi cel care nu a făcut faţă presiunii, dar a făcut faţă împărţirii banilor, atâta vreme cât aceşti bani au fost împărţiţi, şi au fost zeci de milioane de împărţit, şi domnul Dan Nica, europarlamentarul PSD", a explicat Rareş Bogdan.

”Ce mă interesează foarte mult este să aflu de ce s-au dat aceşti bani şi cine a semnat contractele de prelungire ale acelor licenţe, mai mult decât faptul că nişte oameni de afaceri abili au încercat să obţină bani, comisioane din aceasta afacere. Mă interesează ce instituţii ale statului au semnat pentru aceste prelungiri. (...) Aceasta este o afacere care a arătat României că în această ţară au fost afaceri transpartinice. Aici au fost 5 guverne, au fost miniştri diferiţi ai învăţământului, ai comunicaţiilor, care au fost implicaţi. Corupţia este endemică", a observat jurnalistul Realitatea TV.

Un dosar complex

În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.

Surse judiciare precizau atunci, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii au ridicat documente care ar putea constitui probe în dosarul Microsoft.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului, privind licenţele Microsoft pentru şcoli, ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane chitate de Executiv în cadrul contractului.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Mai multe articole despre:
null