MENIU

Fostul șef al Statului Major: Subfinanţarea armatei i-a expus pe militari la riscuri

Subfinanţarea armatei a cauzat pierderi de vieţi omeneşti şi i-a expus, uneori, pe militarii români la riscuri. O recunoaşte fostul şef al Statului Major General al Armatei. Invitat la Realitatea TV, generalul Ştefan Dănilă a vorbit şi despre tendinţele expansioniste ale Federaţiei Ruse în zona Europei de Est.

”Faptul că nu au fost bani a însemnat menținerea tehnicii moștenite dinainte de '90, o tehnică destul de veche la majoritatea armelor. În multe cazuri, tehnică trebuia casată, dar s-au făcut evaluări, chiar la rachete antiaeriene, s-au făcut reparații capitale. A folosi tehnică uzată care nu mai e valabilă, nu doar moral ci nu mai e valabila fizic, creează probleme și mai ales riscuri foarte mari pentru militari”, a declarat generalul Ştefan Dănilă la Realitatea TV.

Fostul şef al Statului Major General al Armatei a vorbit şi despre reacţia Rusiei faţă de instalarea avanposturilor NATO pe teritoriul fostelor state aflate cândva sub influenţă sovietică.

”Ei trebuiau sa reacționeze, au reacționat, pentru că au susținut încă de cand au permis - dati-mi voie să spun lucrul ăsta - au permis NATO să intergreze și state care au fost în zona ei de influență, în blocul sovietic. Noi nu am fost sovietici chiar dacă suntem perceputi ca fiind sovietici, dar am fost în Tratatul de la Varșovia. Rușii ne-au perceput ca atare și încă nu pot sa renunțe de la ideea ca aici trebuie sa aiba ei influenta. Suntem ingrijorati în măsura în care rușii au avansat destul de mult în Marea Neagra și nu au doar o prezență in peninsula Crimeea. Federația Rusă a ocupat o parte din Ucraina”, a spus generalul.

În acest context, generalul Ştefan Dănilă a subliniat importanţa consensului la nivelul decidenţilor politici.

”Îmi doresc ca toată lumea să reacționeze să nu fie o confruntare militara în zonă. Din păcate, la ceea ce se întamplă în zona în care locuim, în care trăim nu putem sa spunem ca e o zonă de pace. E o zonă destul de tulbure și in jurul nostru vecinii noștri nu au întotdeauna aceeasi poziție ca și noi”, a mai săpus generalul.

 
Mai multe articole despre:
general Ştefan Dănilă șef stat major