MENIU

Fostul șef al CFR SA, audiat la DNA după ce a fost demis de ministrul Cuc

Constantin Axinia, fostul șef al CFR SA schimbat din funcție săptămâna trecută de Consiliul de Administrație controlat de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost audiat marți la DNA, ca martor, informează Realitatea TV. Procurorii anticorupție investighează condițiile demiterii sale după ce ar fi refuzat să semneze un contract de modernizare a căii ferate pe ruta Brașov- Sighișoara, asa cum i-a cerut ministrul Răzvan Cuc. Axinia este al doilea director de companie demis de ministrul Răzvan Cuc și audiat la DNA, după Mădălina Mezei, fostul director interimar al TAROM. 

Axinia a explicat că procurorii investighează condițiile plecării sale de la CFR, după ce ar fi refuzat să semneze un contract de modernizare a căii ferate pe ruta Brasov- Sighișoara, asa cum i-a cerut ministrul Răzvan Cuc. 

Întrebat de jurnaliști de ce nu a semnat acel contract, fostul șef CFR S.A. a răspuns că „era riscant pentru companie, și pentru mine, și pentru companie”.

Referitor la motivul invocat de ministru pentru demiterea sa, Axinia a declarat că nu i s-a spus să facă restructurarea căilor ferate, așa cum a anunțat Răzvan Cuc.

„Domnul ministru a facut o declarație duminică de genul că e nemultumit ca n-am facut restructurare la calea ferata. Eu n-am primit niciodată acest mandat, mai ales că actuala organizare e de pe timpul dumnealui, făcută de dl Chiper, și ceva care funcționează bine nu poți să distrugi. Mai mult, am făcut angajări și nua m dat afară oameni, pentru că cei de la calea ferata au nevoie de oameni, în special muncitori, nu ingineri. Deci, în niciun moment nu am primit o așa dispoziție. Am rămas și eu surprins”, a spus Axinia, la ieșirea de la audierea de la DNA.

Întrebat de presă dacă insistența ministrului pentru semnarea acestui contract ar avea legătură cu moțiunea de cenzură din 10 octombrie, Axinia nu a vrut să răspundă: „Întrebati-l pe dumnealui”.

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, procurorii anticorupție au deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, șantaj și primire de foloase necuvenite, în cazul demiterii fostului șef al CFR SA, Constantin Axinia.

Întrebat dacă destituirea de la CFR are legătură directă cu nesemnarea contractului, Axinia a spus că „s-ar putea” să fie așa. 

Cu o zi înainte de schimbarea din funcție, Constantin Axinia declara că ministrul Răzvan Cuc se arătase nemulțumit că nu a reușit restructurarea companiei care gestionează infrastructura feroviară. Asta deși, spune fostul șef CFR SA, nu i s-ar fi cerut acest lucru la începutul mandatului. Axinia a fost înlocuit în fruntea CFR SA de Marius Chiper. 

Axinia a declarat la ieșirea de la DNA că ultima discuție cu Răzvan Cuc a avut loc în biroul acestuia, în prezența șefului de cabinet Laurențiu Voicu. 

„Domnul ministru a zis că semnăm contractul, și eu am zis că nu sunt îndeplinite condițiile de semnare, iar dumnealui a zis că, fiind după moțiunea de cenzură și venind celălalt guvern, să nu-și asume rezultatele muncii noastre celălalt guvern și trebuie semnat”, a mai precizat fostul șef CFR Infrastructură.

„Mi-a zis Cuc, cu câteva luni în urmă, să semnăm, și am zis că nu putem semna din cauză că trebuie îndeplinite niște condiii legale, adică să aștetam decizia Tribunalului. Mi-a zis că putem semna, am zis că nu putem semna, că trebuie așteptată motivarea Tribunalului. În această perioadă, Strabag a depus contestație împotriva semnării contractului. Și am zis că nu putem semna pentru că s a depus contestație, Și Direcția juridică din CFR mi-a spus si au scris ca nu se recomanda semnarea acestui contract, că riscam sa avem aceleasi efecte ca si la FCC, căreia ii dam pagube de un milion și ceva de euro”, a spus fostul director interimar al CFR Infrastructură.

În acest dosar ar urma să fie audiat și ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, potrivit Realitatea TV. 

 

Audierea fostului director general al CFR a avut loc  la doar o zi după ce şi fostul director al TAROM a venit la DNA, în cazul în care l-a acuzat pe Răzvan Cuc că i-a cerut să ţină avioanele la sol în ziua moţiunii de cenzură.

Mai multe articole despre:
CFR Constantin Axinia marius chiper