MENIU

Foștii securiști, înșurubați în insituțiile statului! Documentul care arată cum președintele Institutului Minorităților a fost racolat de Securitate încă din liceu

Ies la iveală detalii halucinante care arată cum foștii securiști sunt bine înșurubați în instituțiile statului. Istvan Horvath, fostul președinte al Institutului pentru Problemele Minorităților, a fost racolat de Securitate încă de pe băncile liceului. Cel puțin asta arată un raport al Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității. Jurnaliștii Realitatea PLUS au încercat să obțină un punct de vedere de la Istvan Horvath, însă, pâna la această oră, nu au primit niciun răspuns. 

Mai bine de 15 ani a condus Istvan Horvath Institutul pentru Problemele Minorităților Naționale, din 2007 până la finalul anului trecut. În prezent acesta încă lucrează la stat. Este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj de mai mult de 20 de ani.

Un document prezentat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Statului, confirmă faptul că Horvath Istvan a fost recrutat pentru a supraveghea informațiile colegilor săi de la Liceul Industrial 4 din Miercurea Ciuc în timp ce era elev acolo. Cu toate acestea, nu au fost găsite informații transmise de domnul Horvath Istvan către Securitate, conform Direcției de Specialitate.

„Domnia sa, elev în clasa a XII a la Liceul Industrial din Miercurea-Ciuc, a fost recrutat pentru supravegherea informativă a colegilor din liceu”, scrie în adeverința publicată de Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității.

Mai mult, același document arată că Istvan Horvath a primit și un nume de cod din partea Securității: Ștefan.