MENIU

Fost consilier al Kremlinului, mort la 71 de ani. Cine era Gleb Pavlovski și cum l-a ajutat pe Putin să câștige alegerile în 2000

Gleb Pavlovsky/ Foto: Profimedia

Lovitură dură pentru Vladimir Putin! Politologul rus Gleb Pavlovski, fost consilier al Kremlinului, a murit luni la vârsta de 71 de ani, în urma unei boli grave, scrie The Moscow Times. 

Anunțul a fost făcut de Simon Kordonski, șeful departamentului de autonomie locală de la Școala Superioară de Economie din Moscova, pentru cotidianul de afaceri Vedomosti, relatează HotNews.ro.

Pavlovski a fost o figură influentă în politica rusă în primul deceniu de guvernare a președintelui Vladimir Putin, fiind consilierul și „specialistul în tehnologii politice" al acestuia. A fost șeful de campanie al lui Putin în 2000, ajutându-l să devină președinte pentru prima dată.

De asemenea, a fost unul dintre managerii de campanie pentru Boris Elțîn în 1996 și s-a implicat și în campania lui Viktor Ianukovici pentru alegerile prezidențiale din Ucraina din 2004.

Pavlovski a fost demis din administrația prezidențială în 2011, se pare că pentru că a susținut realegerea președintelui de atunci, Dmitri Medvedev, în detrimentul revenirii lui Putin la președinție. Ulterior acestui fapt, a intrat în opoziție. Mai exact, se pare că Pavlovski l-a criticat dur pe Putin și războiul din Ucraina, continuând în același timp să rămână la Moscova. Într-un interviu recent, el a declarat că războiul declanșat de Putin va dura.

Mai multe articole despre:
gleb pavlovsky deces putin