MENIU

Forțele rusești au cucerit aproape în totalitate regiunea Lugansk

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele Moscovei dețin controlul asupra a 97% din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei.

Forțele rusești au cucerit cartierele rezidențiale din orașul cheie din estul țării, Severodonețk, și luptă pentru a prelua controlul asupra unei zone industriale de la periferia acestuia și a orașelor din apropiere, a declarat Șoigu, potrivit The Guardian.

„Luptele de stradă cele mai dure continuă, cu diferite grade de succes. Situația se schimbă constant, dar ucrainenii resping atacurile”, a declarat guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai, pentru Associated Press.

În orașul vecin Lisiceansk, celălalt oraș din Donbas care rezistă în fața invaziei rusești, trupele rusești au bombardat o piață locală, o școală și clădirea unui colegiu, pe care au distrus-o, a declarat Haidai.

„O distrugere totală a orașului este în curs de desfășurare, bombardamentele rusești s-au intensificat semnificativ în ultimele 24 de ore. Rușii folosesc tactici de pământ pârjolit”, a mai precizat Serhii Haidai.

Șoigu a mai trsnsmis că trupele rusești își continuă ofensiva spre orașul Popasna, la aproximativ 30 km sud de Severodonețk, și că au preluat controlul asupra orașelor Liman și Sviatohirsk și a altor 15 orașe din regiune.

Ministrul a afirmat că 6.489 de soldați ucraineni au fost luați prizonieri de la începutul acțiunilor militare din Ucraina, dintre care 126 în ultimele cinci zile.

Mai multe articole despre:
lugansk cucerire lugansk razboi ucraina