MENIU

Fonduri direcționate către spitalele private. Pacienții vor scoate bani din buzunar să se trateze în cele de la stat

Foto arhivă

4.000 de paturi din spitalele de stat rămân fără finanțare de la fondul național al asigurărilor de sănătate, acuză sindicaliștii. Potrivit acestora, banii vor fi direcționați direct către spitalele private. Asta ar însemna că pacienții vor scoate bani din buzunar să se trateze în spitalele de stat. 

„Zece la sută din numărul de paturi din spitale publice să fie transferate în sectorul privat, asta înseamnă cam 4.000 de paturi. Surprinzător este că se face prin ordonanță de urgență, deși ar trebui să fie dezbatere publică. Constatăm că se continuă politica lui Costache și a lui Vlad Voiculescu de a privatiza”, a declarat la REALITATEA PLUS, Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

„Este o contradicție între un sistem public de sănătate și subvenționarea unui sistem privat, tot din bani publici, ai noștri, ai asiguraților. Deci, din punctul meu de vedere, este al doilea pas către desființarea sistemului public de sănătate”, spune Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul Județean Iași și europarlamentar.

Reprezentanții pacienților acuză sindicatele că dezinformează.

„Îmi pare rău că domnul Hossu dezinformează. Nu se plătește niciun ban, niciun servicu fără un dosar aprobat în prealabil, deci se plătește la număr de servicii efectuate, iar pe noi ca pacienți nu ne deranjează, dacă paturile sunt de fapt, de la 4 la 8% va fi majorat procentul la spitalele private”, susține Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

 „Până când nu vom avea o reformă reală, cu prioritizare a pacientului și să punem în centrul sistemului modul în care el doreste să își aleagă tipul de servicii, unitatea unde să se trateze și să beneficieze de servicii de calitate și de condiții hoteliere adecvate”, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

Până la această oră, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au oferit niciun punct de vedere în legătură cu acest subiect. 

Mai multe articole despre: