MENIU

Focul a distrus două importante obiective istorice din washington D.C

Două incendii au devastat astăzi importante obiective istorice din Washington D.C. Unul a avut loc la Eastern Market, o piaţă cu o tradiţie de 134 de ani, iar celălat a distrus documente şi opere de artă din bibilioteca publică Georgetown. Autorităţile spun că nu există o legatură între cele două incendii.

Primul incendiu a izbucnit în partea sudică a pieţei Eastern Market, înscrisă in Registrul National al Obiectivelor Istorice ca important element istoric din zona rezidenţială Capitol Hill. Clădirea era goală în momentul izbucnirii focului si nu au existat răniţi.

La numai cateva ore, un alt incendiu a devastat aripa publică a bibliotecii Georgetown, care se afla in proces de renovare. Nici aici nu au fost răniţi. Bibliotecarii insă evaluează pagubele ca fiind foarte mari. Deşi pompierii au reuşit sa salveze obiecte importante, multe piese de artă şi documente la care nu existau copii au fost distruse.'Au disparut lucruri care nu se mai gasesc nicăieri, pe care nici măcar Biblioteca Naţională nu le deţine', spune Jerry McCoy, arhivistul care avea grijă de colecţia de artifacte Peabody. 'Întotdeauna m-am temut ca acest lucru se va intampla. Cel mai mare coşmar al meu a devenit realitate', spune acesta, punând totul pe seama lipsei unui sistem anti-incendiu bine pus la punct.

În nici unul dintre cazuri nu s-au stabilit cauzele incendiului. Pagubele de la Estern Market sunt evaluate la o sumă intre 5-10 milioane de dolari, dar autoriăţile oraşului promit că vor reconstrui piaţa. La Bibiloteca Georgetown nu au fost inca stabilite pagubele, deoarece bibliotecarii înca mai încercă să salveze câte ceva.
Mai multe articole despre:
null