MENIU

Focar uriaș de Covid-19 după un festival. Aproape 1.000 de participanți, testați pozitiv în Olanda

Primarul din Utrecht, Sharon Dijksma. Foto: captură Twitter

Aproape 1.000 de persoane care au participat la festivalul de muzică electronică Verknipt, din Utrecht, au fost testate pozitiv la Covid, a anunțat serviciul de sănătate din Olanda. La evenimentul organizat pe 3 și 4 iulie au fost prezenți aproximativ 20.000 de oameni. 

Potrivit autorităților, este vorba despre 448 de persoane care au participat la prima zi de festival și 516 persoane care au participat a doua zi. 

Organizatorii s-au declarat șocați de numărul mare de infecții, în condițiile în care măsurile de protecție decise cu autoritățile au fost respectate.

Aceștia spun că au respectat protocoalele de securitate, iar testarea codurilor QR Access a fost monitorizată strict. Organizatorii au transmis însă că nu au putut vedea din codurile QR dacă oamenii au intrat printr-un certificat de recuperare după boală sau pe baza unui vaccin Janssen. ”Testul pentru acces trebuia să fie făcut cu cel puțin 40 de ore înainte, iar tinerii au în prezent numeroase contacte. Explicația poate fi acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al festivalului, Lydia van der Meer. Ea a precizat că sursa infecțiilor este greu de determinat, astfel că nu poate spune dacă toată lumea s-a infectat la festival.

Printre cei prezenți la festival pe 3 iulie s-a aflat și primarul din Utrecht, Sharon Dijksma. ”Este interesant să vezi atât de mulți oameni apropiați după o perioadă atât de lungă de timp. Oameni care au obținut acces doar cu un cod QR, deoarece chiar și cei 1,5 metri nu se mai aplică aici”, a scris atunci edilul pe Twitter.

 

Acest festival este cea mai mare sursă de infecții cu coronavirus din Olanda de până acum. Anterior, circa 200 de persoane au fost testate pozitiv după ce au petrecut într-un club de noapte din Enschede. Numărul a reprezentat o treime din persoanele aflate atunci în club, potrivit nltimes.nl.

Pe 26 iunie, guvernul olandez a eliminat restricțiile antiepidemice. În ultimele săptămâni, țara s-a confruntat însă cu o explozie a noilor infectări, sâmbăta trecută fiind raportate peste 10.300 de noi cazuri în 24 de ore, după ce, cu o săptămână înainte, fuseseră înregistrate 1.100. În urma crșterii alarmante a infectărilor, Guvernul a reintrodus o serie de restricții. Cluburile și discotecile au fost închise, iar programul restaurantelor a fost redus până la ora 24:00. De asemenea, festivalurile și evenimentele cu participare numeroasă au fost din nou interzise.