MENIU

FMI s-a răzgândit cu privire la creşterea economică a României

Noi prognoze FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport 'World Economic Outlook', publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România şi Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,5%.

Pe ansamblu, Europa va înregistra o creştere economică de 2,5%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va avea un avans al PIB de 4,5%.

'Perspectivele de creştere au fost îmbunătăţite pentru Europa emergentă în 2017, reflectând avansul mai solid din Turcia, Rusia şi alte state din regiune. Pentru întregul grup, expansiunea va ajunge la 4,5% în 2017 (de la 3% previzionată anterior) şi la 3,5% în 2018 (de la 3,3% estimată în aprilie)', subliniază FMI, în raportul 'World Economic Outlook'.

De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit şi prognoza privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, faţă de avansul de 3,4% preconizat în aprilie.

Estimările FMI vin la scurt timp după declarațiile critice ale premierului Mihai Tudosecu privire la estimările Fondului. Premierul a declarat în repetate rânduri că reprezentanții FMI în România s-au înșelat de mai multe ori în privința estimărilor privind România.

"În niciun caz nu pregătim un împrumut cu FMI, la ce prognoze au făcut, la cum ne-au tratat, nu voi lua un leu de la ei. Iată că au greșit și ultima prognoză. Au ieșit senini și au spus că noi am greșit un pic, au stricat viața unei țări, a oamenilor. Eu i-am chemat să le spun că s-ar putea să nu mai vorbim deloc de ei dacă mai greșesc și a treia prognoză. Și au devenit un pic mai prudenți. E ca un medic care greșește verdictul, amputează și apoi spun că au greșit. Eu am avut o discuție cu ei și le-am spus că dacă mai greșesc o dată, voi reacționa violent", a declarat Mihai Tudose, la o emisiune TV.

 

Mai multe articole despre:
FMI creştere economică