MENIU

Florin Iordache, ministrul "Altă întrebare", nu exclude altă OUG pe codurile penale!

Nimic nu împiedică Guvernul României să modifice în zilele următoare Codurile Penale prin ordonanță de urgență, câtă vreme Parlamentul este până pe 19 iulie în sesiune extraordinară.

"Guvernul poate face orice", spune Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților.

Contactat de Ziare.com, Florin Iordache,președintele comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale, a explicat cum stau lucrurile la ora actuală și ce ar putea face, "ipotetic", Guvernul Dăncilă.

"Atâta timp cât Parlamentul e încă în activitate, Guvernul poate emite ordonanțe". Întrebat dacă Parlamentul mai este în sesiune extraordinară, deși pe ordinea de zi a camerelor nu mai figurează nimic încă de marți, Florin Iordache a confirmat acest lucru.

"Bineînțeles, până pe 19 iulie. Și Cameră Deputaților, și Senatul. Nu mai este în lucru nimic, dar Cameră a fost convocată pe o anumită perioadă și cu un anumit program de lucru. O parte dintre proiectele pentru care a fost convocată au fost adoptate. Au mai rămas niște proiecte care, neavând rapoarte de la comisiile respective, nu au fost dezbătute.

Guvernul poate emite ordonanțe, pentru că, știți, în perioada de vacanță Guvernul nu mai poate emite ordonante pentru legile organice pentru care nu a fost abilitata. Dar pentru că în acest moment Parlamentul este, teoretic, în activitate, în ședințele de guvern Guvernul poate emite ordonante pe care le trimite Parlamentului si care intra in circuit", a declarat vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Camera Deputatilor e convocata pana joi, 19 iulie, inclusiv. Va spun ipotetic, daca, sa zicem, o anumita comisie ar veni cu un anumit raport, ar trebui convocat Biroul Permanent, care sa convoace plenul si asa mai departe. In acest moment, plenul si toata lumea, teoretic, sunt in vacanta.

Codul de Procedura Penală și Codul Penal au fost adoptate de Parlament în ultima luna și apoi contestate la Curtea Constituțională, motiv pentru care modificările susținute de PSD-ALDE-UDMR vor intra în vigoare cu întârziere.

Cu totul altă ar fi situația dacă Guvernul Dăncilă s-ar implica direct, folosind controversatul instrument numit ordonanța de urgență, mai ales că are deja creat cadrul legal la Parlament, care la ora actuală este în standby, adică în sesiune extraordinară dar neavând nimic în program.

Modificările făcute la Codurile Penale prin ordonanța de urgență ar intra în vigoare imediat, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Mai multe articole despre:
florin iordache