MENIU

Florin Cîțu schimbă tonul. După critici, împarte felicitări pentru medicii care salvează vieți în valul 4 COVID-19

Florin Cîțu, premierul demis al României Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Florin Cîțu schimbă tonul. Premierul interimar îi felicită pe medici pentru efortul pe care îl fac în aceste zile pentru a salva cât mai multe vieți, după două săptămâni de creștere continuă a infectărilor în România. În același timp, le-a transmis să ceară „orice este nevoie, ne vom mobiliza să facem față”.

„În primul si în primul rând felicitări pentru cum v-aţi comportat în această perioadă tuturor celor de la CNCCI, DSP, cadre medicale. (...) Apreciem ceea ce faceţi în această perioadă si este nevoie de toţi şi de efortul tuturor ca să putem să trecem peste acest val 4. (...)

Fac un apel la tot personalul medical. Ştiu că reprezintă un disconfort şi este o problemă să fiţi detaşaţi în această perioadă, să lucraţi în alte zone. Înţeleg că este un sacrificiu, dar nu o faceţi nici pentru mine, nici pentru ministrul Cseke, nici pentru domnul Arafat. Asta este situaţia in acest moment şi avem nevoie de toată lumea să se mobilizeze. Trecem printr-o situaţie dificilă si este clar că trebuie să înţelegem cu toţii acest moment şi toţi trebuie să facem un sacrificiu, dar vă înţeleg şi apreciem toate eforturile pe care le faceţi în această perioadă. Sunt sigur că domnul ministru Cseke şi domnul Arafat ne vor spune astăzi situaţia celor două spitale modulare, cel din Pipera şi cel din Leţcani. Vrem să avem exact câte paturi vor fi disponibile, când pot să fie trimisi pacienţi acolo, toate informaţiile, toată lumea trebuie să aibă aceste informaţii ca să fim toţi la curent cu ele”, a transmis Florin Cîțu în videoconferința de sâmbătă, în a cincea zi consecutivă de peste 13.000 de infectări noi.

Acesta le-a mai spus medicilor să ceară tot ce au nevoie, amintind și de materialele, echipamentele care vor ajunge în România prin Mecanismul de Protecție Civilă.

„Vreau să vă asigur că orice resurse aveţi nevoie în această perioadă cereţi, doar spuneţi ce este nevoie! Ne vom mobiliza şi vom căuta ca să putem să facem faţă tuturor acestor probleme, dar trebuie să ne spuneţi exact ce aveţi nevoie. (...)

Referitor la Mecanismul European de Protecţie Civilă, ieri am văzut că a fost transmis că avem 200 de concentratoare de oxigen, care vor fi trimise din stocurile rescEU ale Olandei şi 50 de echipamente din Polonia. Ceea ce trebuie să aflăm este exact când vin aceste echipamente si aici cred că Ministerul Sănătăţii sau domnul Arafat ar trebui să ne spună astăzi”, a mai spus Cîțu.

Premierul interimar a lansat un apel și pentru cei din sistemul medical care nu sunt vaccinați.

„În acelaşi timp, trebuie să spun că încă am o problemă sau sunt dezamăgit de faptul că în rândul medicilor există un procent atât de mare de persoane nevaccinate si ar trebui să vedem ce facem cu aceasta. Este foarte important, pentru că de aici e puterea exemplului, în această perioadă, este foarte importantă”, a precizat Cîțu.