MENIU

Florin Cîțu: "Nu vom crește taxele. Analizăm majorarea pensiilor și a salariilor". Ce procent a avansat premierul interimar în cazul pensiilor și de când ar putea intra în vigoare

Florin Cîțu, prim-ministrul României / Foto: Facebook Florin Cîțu

Premierul interimar Florin C]îțu a vorbit, într-o declarație de pres susținută miercuri seara, despre stadiul discuțiilor cu PSD și UDMR pentru programul de guvernare al viitorului Cabinet. În context, Cîțu a reiterat că liberalii "nu vor abdica de la principiile și măsurile pentru care i-a votat electoratul". Mai exact, el spune că taxele și impozitele nu vor fi mărite în actuala guvernare. În schimb premierul interimar susține că va fi analizată o eventuală creștere a pensiilor și salariilor, vorbind chiar de un procent de 5% pentru pensii. Nimic, însă, până la 1 decembrie, așa cum și-ar fi dorit PSD.

"Codul fiscal - e greu să se schimbe peste noapte. Durează 6 luni zile pentru a intră în vigoare. Am spus că nu vom crește taxele în această guvernare. E un principiu de la care nu abdicăm.

Am arătat că schimbarea pradigmei prin care am alocat mai multe resurse către investiții ne-a ajutat să avem mai multe resurse la buget, cu 40 de miliarde mai mult decât anul trecut. Cu acești bani putem plăti facturi, să subvenționăm și termia căte UAT-uri, deci e un model economic care funcționează.

Sunt discuții în acest timp despre creșterea pensiilor și a alocațiilor. Noi suntem de acord, le-am crescut într-o perioadă de criză majoră, când nimeni nu făcea asta în Europa și o vom face și acum în contextul traiectoriei, deficitului pe care l-am anunțat, dar vom face acest lucru.

Orice creștere de cheltuieli… trebuie să ne uităm dacă se încadrează în deficitul estimat pentru anul viitor. Dacă nu, va trebui să luăm bani de la investiții și noi nu suntem de acord. Avem deja o creștere în programul e guvernare de 5% vom vedea dacă putem merge mai sus. Suntem de acord să creștem și pensiile și salariile, dar tot trebuie judecat în contextul economic, să ne asigurăm că aceste creșteri pot fi plătite și în viitor. Nicio indexare de la 1 decembrie. Bugetul pentru anul ăsta nu are aceste creșteri", a afirmat Cîțu.

 

Mai multe articole despre: