MENIU

Florin Cîțu, la Realitatea: ”Guvernul NU ia în cacul nicio măsură de austeritate”. Ce spune despre pensii și salarii

Ministrul Finanțelor Publice - Florin Cîțu a vorbit, vineri, la Realitatea PLUS după întâlnirea cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul României, Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, despre definitivarea strategiei pentru perioada următoare.

Ministrul a spus că discuțiile s-au axat, în primul rând, pe misiunile financiare de miercuri, pentru finanțarea deficitului bugetar și despre relația cu Banca Centrală, dar și despre strategia pentru perioada următoare.

”A fost și este obiectiv de a finanța deficitul să nu existe probleme să plătim facturile. Acest împrumut luat de pe piețele internaționale miercuri este cel mai de succes din perioada stării de urgență. Lucrurile arată ok în acest moment. Banca Centrală are decizia, dar am văzut deja în piață că măsurile au început să se vadă. Și ROBOR-ul a scăzut. Scenariile vor fi prezentate în Guvern”, a explicat Florin Cîțu.

Referitor la eventuale tăieri, ministrul a fost categoric și a spus că ”acest guvern nu ia în cacul nicio măsură de austeritate”.

”Anul acesta salariile au crescut în sectorul bugetar, ei nu au trecut prin șomaj, reforma continuă. Finanțarea deficitului bugetar este foarte importantă, dar este legată de sănătatea economiei. Informatizarea, peste tot în lume, înseamnă o reconfigurare, nu neapărat reducere de personal, dar vorbim de oameni care vor ajuta administrația în condițiile actuale. Noi nu tăiem salarii, această marotă trebuie să dispară”, a nuanțat Florin Cîțu.

Întrebat dacă pensiile vor crește așa cum prevede legea lăsată de fostul Guvern, ministrul de Finanțe a precizat că discuțiile continuă pe modul în care se va face majorarea, dar, cu siguranță, pensiile vor crește.

”Se discută despre sustenabilitate și despre echilibrul financiar al României. Toate aceste facturi depind de evoluția economiei. În acest moment, ne permitem ce facem acum. Eu voi prezenta mai multe scenarii în Guvern, dar și riscurile aferente, că uităm de ele și ne afectează pe toți. România este țara cu cea mai mare creștere din UE. Am avut un rezultat economic foarte bun. Ceea ce am făcut până acum a dat rezulate, nu spun eu, ci spun cifrele și specialiștii. Cu prudență și responsabilitate vom acționa în continuare”, a spus Cîțu.

Întrebat, din nou, dacă există posibilitatea ca pensiile să nu fie majorate, acesta a răspuns: Nu, nu am spus așa. Pensiile vor crește la 1 septembrie. Ne uităm la toate cheltuielile cu responsabilitate și vom lua în calcul cele mai bune soluții pentru bunăstarea oamenilor”.

 

Mai multe articole despre:
florin citu masuri guvern coronavirus