MENIU

Florin Cîțu face precizări privind salariile magistraților: Au bani până la sfârșitul anului, dar fără majorări

Premierul Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a dat asiguări, marți, că magistrații și instanțele nu vor rămâne fără bani până la finalul anului, în condițiile în care nu există majorări salarile, Precizarea lui Cîțu a venit după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, i-a avertizat pe judecător că au cheltuit mai mult și există riscul unui blocaj.

„Nu are cum să rămână fără bani de salarii. Bugetul a fost construit ca salariile să fie plătite până la finalul anului. Dacă în timpul anului există creșteri salariale peste ceea ce a fost bugetat cei care l-au făcut trebuie să revină asupra lui și să spună ce s-a întâmplat acolo. Dar în acest moment, așa cum a fost construit bugetul, sunt exact cheltuielile salariale care ajung până la finalul anului din sectorul public, fără creșteri salariale, bineînțeles”, a precizat Cîțu.

La finalul lunii aprilie, ministrul Justiției, Stelian Ion, a trimis o notă, bazată pe analiza făcută de ministerul Finanțelor, care arată că instanțele vor rămâne fără bani și că nu sunt fonduri pentru palata sariilor restante. Mai mult ministrul a cerut liste cu sporurile și salariile magistraților. În repllică, judecătorii amenință deja cu proteste.