MENIU

Impas în negocierile pentru guvern. Cîțu: Nu vine la Cotroceni fiecare partid cu propunere de premier

Nicolae Ciucă și Florin Cîțu (foto: Inquam)

Premierul interimar Florin Cîțu a afirmat, la finalul discuțiilor cu liderii PSD, că negocierile pentru programul de guvernare sunt departe de a se finaliza. Potrivit acestuia, cele 3 partide trebuie să se pună de acord asupra propounerii înainte de a se prezenta în fața președintelui Klaus Iohannis. Întrebat dacă n-ar fi cazul ca discuțiile să fie accelerate, pentru a diminua costurile economice, Cîțu a afirmat că "nu ar grăbi lucrurile, fiind că vrea ceva solid."

La finalul discuțiilor, Cîțu a afirmat că nu s-ar pune problema nici ca PNL să se ducă la discuțiile de la Palatul Cotroceni cu 2 propuneri de premier, dar nici ca fiecare partid din viitoarea formulă să vină cu câte o propunere.

„Noi vrem să dăm primii premierul. (....) Nu va merge PNL cu un premier, va merge coaliția (PNL-PSD-UDMR). Nu vom merge fiecare partid cu o variantă de premier, că atunci nu mai are rost să facem coaliția”, a mai afirmat Cîțu.

Negocierile tripartite PNL-PSD-UDMR vor continua miercuri.

Înaintea întâlnirii cu liderii PSD, Florin Cîțu a sugerat că Nicolae Ciucă n-ar mai fi o variantă luată în calcul, dar a insistat că decizia finală se va lua în partid. Liderul PNL a mai afirmat că dacă nu se ajunge la un acord cu PSD pe programul de guvernare, nu are rost să mai continue discuțiile.

"Mandatul lui Ciucă a fost dat pentru un guvern minoritar PNL UDMR care nu a trecut," a afirmat Cîțu, întrebat despre varianta ca generalul în rezervă să fie din nou desemnat cu formarea unui guvern cu PSD și UDMR.

Pe de altă parte, întrebat dacă el însuși ar mai putea fi nominalizat pentru șefia Executivului, Florin Cîțu a invocat un alt scenariu.

"Poate să fie și alte propuneri în PNL, vedem care sunt discuțiile, în acest moment avem doar o decizie privind formarea unui guvern în jurul PNL".

Pe de altă parte, Cîțu a insistat asupra faptului că dacă nu se ajunge la o înțelegere cu PSD privind programul de guvernare, discuțiile s-ar putea bloca.

„Nu are niciun sens să mergem mai departe, dacă nu ne înțelegem pe programul de guvernare. Este foarte important să avem acest program de guvernare aprobat și după aceea putem merge mai departe. Nu vom ajunge acolo (c.n. discuții legate de premier), dacă nu vom avea programul de guvernare. Diseară (c.n. în BEx) voi discuta despre programul de guvernare. Mandatul pe care îl avem acum este foarte clar”, a afirmat liderul PNL.

Mai multe articole despre:
citu ciuca iohannis negocieri guvern ciolacu