MENIU

Florin Cîțu a vorbit cu șeful statului înainte de întâlnirea cu PSD și UDMR - Cine este premierul dorit de Klaus Iohannis

Florin Cîțu și Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a vorbit deja cu Florin Cîțu despre soluția pe care să o propună la negocierile de pe ultima sută de metri cu PSD și UDMR pentru formarea noului guvern de coaliție. Președintele i-ar fi transmis lui Cîțu să vină la Cotroceni când va exista consens între PNL, PSD și UDMR pe numele viitorului prim-ministru, potrivit unor surse Realitatea PLUS. PSD nu a venit până acum cu un nume de premier, dar ar fi de acord ca PNL să dea primul premierul, în varianta rotativă, cu condiția ca acesta să nu fie Florin Cîțu. Nu ar fi exclus ca Nicolae Ciucă să fie propunerea PNL. Decizia finală ar urma să fie luată de PNL chiar în această seară, de la ora 19.00, în ședința Biroului Politic Național.

Șeful statului i-ar fi transmis liderului PNL, luni seară, în convorbirea telefonică pe care au avut-o, ca să vină la Cotroceni cu o propunere agreată și de celelalte partide - PSD și UDMR, a anunțat Realitatea PLUS, citând surse politice.

Astăzi are loc discuția despre premierul care va conduce viitorul guvern PNL-PSD-UDMR, iar joi este posibil să aibă loc întâlnirea față în față cu Klaus Iohannis, pentru prezentarea soluției finale a noului guvern, la Cotroceni.

Săptămâna trecută, vineri seara, în discuțiile purtate, liderii celor trei partide ar fi agreat varianta premierului rotativ.

Dacă PSD ar da funcția de premier, Florin Cîțu ar urma să ocupe funcția de vicepremier și de ministru de finanțe. Soluția PSD ar fi Marcel Ciolacu pentru prima funcție din viitorul Guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR.

Se știe că Florin Cîțu și-ar fi dorit ca PNL să păstreze Ministerul Finanțelor, însă dacă liberalii vor da premierul, se va renunța la acest minister, rămânând cel mai probabil cu Ministerul Justiției.

Decizia finală va fi luată de PNL, potrivit unor surse, chiar marți seară. Astfel că în ședința BPN, programată de la ora 19.00, se așteaptă ca liberalii să voteze propunerea de premier și să agreeze programul comun de guvernare cu PSD și UDMR.