MENIU

Fiscul, acces total la averile românilor în străinătate

În Monitorul Oficial de ieri, 17 februarie 2016, a fost publicat un act normativ care detaliază procesul de cooperare internaţională, cu privire la proprietăţile imobiliare deţinute de cetăţenii rezidenţi ai unor state membre în alte ţări UE.

Începând de la 1 ianuarie 2016, autoritățile competente din statele membre trebuie să efectueze un schimb automat de informații cu privire la proprietățile imobiliare terenuri sau construcții deținute de persoane rezidente fiscal într-un stat în alte state membre.

Aceste formulare sunt centralizate de autoritățile publice locale și se trimit autorității fiscale centrale. Nu rezultă foarte exact termenul la care aceste informații vor fi trimise către autoritatea fiscală centrală.

Începând cu anul 2014, la nivelul Comunității Europene funcționează mecanismul comunicării automate de informații cu privire la veniturile realizate de o persoană fizică rezidentă într-un stat membru în celelalte state member, potrivit specialiștilor de la Bența Consult.

Ordinul privind aprobarea unor formulare tipizate în scopul obţinerii informaţiilor necesare realizării schimbului automat obligatoriu de informaţii potrivit art. 291 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscal, a fost aprobat în Monitorul Oficial nr. 0122 din 17 februarie 2016.

Actul normativ este particularizat pentru schimbul de informații cu privire la active imobilizate terenuri și construcții deținute în România de cetățeni rezidenți în alte state membre.

Desigur, obiectul fiind proprietățile imobiliare terenuri și construcții, ordinul este particularizat și aplicat de autoritățile publice locale.

Mai multe articole despre:
ANAF Fisc