MENIU

Finlandezii de la Patria vor să producă în România un transportor blindat 8x8. Cum arată

Patria AMV

Grupul finlandez "Patria", una dintre companiile intrate în cursă pentru dotarea armatei române cu transportoare blindate 8X8, a prezentat vehicului sau blindat-Patria AMV-pe care l-ar dori produs într-o fabrică din România.

Grupul finlandez "Patria" a prezentat, miercuri, în poligonul Unității Militare Antiaeriene din București, transportorul sau blindat Patria AMV (Armoured Modular Vehicle) și spune că e pregătit să aducă producția în România, chiar și dacă cerințele inițiale ale României s-ar cifra "doar" la circa 200 de unități.

Decizia statului român în cazul transportoarelor blindate e una ce va trebui luată cât de curând, iar atenția este pusă pe integrarea producției în țara noastră, cel mai probabil la uzină din Moreni.

Dacă oferta grupului finlandez ar fi aleasă de statul român, vehiculul Patria AMV ar putea fi produs în țara noastră nu doar pentru forțele naționale, ci și pentru export, iar uzina modernizată s-ar ocupa și de întreținerea noii flote de transportoare pentru următoarele decenii.

România este într-un stadiu avansat în programul sau de înzestrare a forțelor armate cu noi transportoare blindate 8X8, iar autoritățile spun că în cursă au intrat cinci mari producători internaționali cu care au fost purtate discuții. Surse din domeniu susțin însă că doar trei mari grupuri au rămas în competiție, italienii de la Iveco, finlandezii de la Patria și grupul elvețiano-american Mowag.

Oficialii Patria au explicat pentru HotNews.ro că același lucru au realizat și în alte țări din Europa, precum Polonia sau Croația, ultima pornind inițial de la o comandă de doar 126 de unități, mai puțin decât România.

Patria AMV este unul din transportoarele blindate considerate a fi printre cele mai bune în acest moment, internațional fiind produse și livrate peste 1.600 de unități. Elementul sau unic este dat de design-ul modular ce permite o diversitate de modificări și o mentenanța cât mai ușoară.

Patria AMV este integral 8X8, cu 7+1 viteze și poate rulă cu viteză maximă de 105 km/h pe drum drept și cu 8 km/h în modul amfibiu, pe apa. 

Mai multe articole despre:
null