MENIU

Filmul românesc "Metronom", de Alexandru Belc, PREMIU pentru regie la secţiunea Un Certain Regard, Festivalul de la Cannes

"Metronom", primul lungmetraj al lui Alexandru Belc, a fost premiat la ediţia a 75-a Festivalului de film de la Cannes. Anunțul a fost făcut de producătoarea Ada Solomon. 

"Felicitări lui Alexandru Belc și întregii echipe a filmului Metronom pentru premiul de regie din secțiunea Un Certain Regard a Festival de Cannes. Well done, dear friends!", este mesajul postat de Ada Solomon.
 
Selecţia 2022 Un Certain Regard a cuprins douăzeci de filme. Opt au fost premiere din care nouă semnate de regizoare. 
 
Pelicula prezintă povestea a doi tineri care se iubesc în România anului 1972.
 
"METRONOM e primul film autohton care geme de muzică bună, necesară nu doar ca detaliu de atmosferă. Pentru tinerii anilor 70 (dar și 80), muzica a fost o formă de evadare și protest.” declara Alexandru Belc într-un interviu realizat cu câteva zile de premiera mondială de la Cannes.
 
„România, toamna anului 1972. În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni de 17 ani se iubesc și scriu scrisori la emisunea METRONOM de la Europa Liberă, realizată de Cornel Chiriac. Cand el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață”, se scrie în prezentarea făcută filmului pe pagina de Facebook dedicată - Metronom. Tinerii sunt arestați și fac cunoștință cu Securitatea după ce sunt turnați de un coleg pentru că ascultau muzică la Europa Liberă și voiau să ia legătura cu realizatorul emisiunii muzicale.