MENIU

"AFERIM!". Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de film de la Berlin

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de film de la Berlin, pentru filmul său, "Aferim".

Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru lungmetrajul "Aferim!", la cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5 - 15 februarie), care are loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului, scrie Mediafax.

Regizorul Radu Jude a urcat pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, "ar fi fost mai serios când a filmat" lungmetrajul "Aferim!".

De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor.

Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Regizorul Radu Jude a declarat, miercuri, la Festivalul de la Berlin, că "Aferim!", singurul film românesc din competiţia evenimentului cinematografic din capitala Germaniei, este o peliculă despre mentalităţi, care nu tratează doar fenomenul sclaviei romilor din Ţara Românească.

"Este cumva o construcţie artificială a trecutului, pentru că nu am avut acces la întreg trecutul, ci doar la urme ale trecutului. Împreună cu Florin Lăzărescu, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, consultantul nostru istoric, am început să citesc foarte multe cărţi, literatură, documente din secolul al XIX-lea, pentru că este singura modalitate prin care poţi avea o idee despre ceea ce s-a întâmplat în trecut", a declarat Radu Jude, în conferinţa de presă.

Mai multe articole despre:
Berlin Radu Jude Ursul de Argint fil Aferim