MENIU

Fenomenul astronomic incredibil și extrem de rar care ar putea fi văzut de pe Pământ

Oamenii de știință au detectat o stea rebelă care ar putea pătrunde în Sistemul nostru Solar. Gliese 170 este considerată o stea rebelă, pentru că circulă prin galaxie cu o viteză de 51.500 de kilometri pe oră și fără nicio constrângere gravitațională.

Se pare că cercetătorii știau încă din anul 1996 că steaua pitică Gliese 170 va ajunge în Sistemul nostru Solar. Mai mult, astronomii Filip Berski și Piotr A. Dybczyński, au prezis că va ajunge în cel mult 1,35 milioane de ani.

Însă calculele efectuate recent și bazate pe cele mai noi date cu privire la stea, arată că aceasta ar putea să ajungă mai devreme, mai exact în 1,29 milioane de ani.

Aceste calcule au fost realizate de astronomii Raul de la Fuente Marcos și Carlos de la Fuente Marcos, de la University of Madrid. Iar diferența este de câteva zeci de mii de ani, așadar signifiantă.

Steaua rebelă care va trece prin Sistemul nostru Solar ar putea fi o problemă

Cercetătorii au estimat că Gliese 170 va trece pe lângă Pământ la o distanță echivalentă cu 100 de ori distanța către Pluto. Cu toate acestea, steaua pitică ar putea să răstoarne bunăstarea Sistemului Solar.

„Dacă oamenii vor mai exista atunci, nu vor trebui să se îngrijoreze cu privire la afectarea orbitei Pământului, mulțumită distanței dintre cele două corpuri. Totuși, dacă Gliese 170 intră în norul Oort care înconjoară Sistemul Solar, ar putea declanșa o serie de ploi de stele", au declarat cercetătorii.

Nu este prima dată când un astfel de eveniment se produce în Sistemul nostru Solar, cercetătorii spun că acum 500.000 de ani, steaua Gliese 208 a trecut la o distanță de cinci ani lumină față de Pământ.

O întâmplare asemănătoare a avut loc și acum 70.000 de ani, când Steaua lui Scholz a trecut prin norul Oort prin care ar putea trece și Gliese 170 când îi va veni vremea.

Sursa

Mai multe articole despre:
astronomie stea spaţiu galaxie