MENIU

Fenomen RAR pe cer: Se întamplă la 13.000 de ani

Un fenomen rar are loc in aceasta perioada. Cometa Lovejoy poate fi vazuta cu ochiul liber, ceea ce se intampla o data la cateva mii de ani.

Presa a anuntat ca aceasta poate fi vazuta o data la 8.000 de ani, insa perioada este de 13.914 ani, potrivit unor calcule realizate acum cateva zile, dupa cum a declarat pentru Ziare.com Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

"Noi o vedem deja de un an si o mai vedem cativa ani. Ea se vede cand e mai aproape de Soare. E o cometa care se roteste in jurul Soarelui si are o perioada mai lunga.

Daca are o perioada mai lunga, unii spun ca se vede o data la mii de ani cand se apropie de Soare, dar, de fapt, se vede o perioada indelungata. In rest nu o mai vedem, e adevarat. Are o perioada de 13.914 de ani, calculata acum cateva zile, cu observatii noi", a spus acesta.

Astronomul a mai explicat ca Lovejoy poate fi vazuta in aceste zile dupa ora 19:00, inspre sud.

"Ea in prezent se vede dupa ora 19:00 inspre sud undeva in dreapta constelatiei Orion si urca pe cer inspre constelatia Taur si se mai vede inca o luna de zile la stralucire maxima", a explicat Adrian Sonka. Mai multe...