MENIU

Fenomen fascinant vizibil pe cer în toată România. Efectul optic de "halou solar" i-a lăsat pe privitori muți de uimire

Foto: Facebook

Un eveniment rar a putut fi observat azi în majoritatea orașelor din România. Imaginile postate în mediul online surprind un fenomen extraordinar în care soarele este înconjurat de un cerc de culori, asemănător unui curcubeu.

Acest fenomen optic poartă denumirea de halou solar și apare atunci când lumina provenită de la soare este refractată și reflectată în cristalele de gheață din norii subțiri. Efectul rezultat creează un inel sau un halou luminescent ce înconjoară Soarele.

Imediat după ce a fost observat, postările au început să curgă pe rețelele de socializare dar și în presa local.

Fenomenul a fost observat în Vrancea:

Fenomenul a fost semnalat și în Tulcea:

„Azi în jurul orei 14.00, un fenomen meteo destul de rar a fost văzut deasupra judeţului Tulcea şi a fost vizibil timp de 15 minute, foarte clar, în municipiu.”, scrie presa locală.

Haloul solar este vizibil în special atunci când norii sunt formați din cristale de gheață plate și hexagonale.

Când lumina solară trece prin aceste cristale de gheață, ea este refractată într-un unghi specific, iar apoi reflectată către observator. Deoarece fiecare cristal de gheață este orientat în mod diferit, lumina refractată și reflectată formează un inel în jurul Soarelui. Haloul solar poate avea o varietate de culori, asemănătoare celor din curcubeu, datorită dispersiei luminii în cristalele de gheață.

Halourile solare pot fi observate atât în timpul zilei, cât și în timpul apusului sau răsăritului. Ele apar de obicei în jurul Soarelui, dar pot apărea și în jurul Lunii sau altor surse luminoase. Fenomenul este considerat spectaculos și atrage atenția observatorilor, generând imagini impresionante și fascinante.

Mai multe articole despre:
fenomen rar halou solar