MENIU

Feniculul, planta-minune pentru sănătatea noastră. Cum se consumă și la ce ajută

Astăzi, vorbim despre fenicul, o plantă care seamănă cu o ceapă dar care are miros de anason. 

Noi, românii, suntem cam reticenţi când dăm de ceva ce nu e cartof, varză sau fasole pe post de garnitură. Este motivul pentru care vă recomand să consumaţi fenicul drept fel principal. Grecii din Antichitate, care-l adorau, nu aveau pe nemeritat faima de a fi înţelepţi. Staţi să vedeţi şi de ce erau sănătoşi!

Un fenicul cât un pumn mai mare are doar 75 de calorii, dar este foarte saţios, şi nu doar datorită aromei puternice. Bulbul conţine o treime din necesarul zilnic de fibre, o treime din cel de potasiu şi, atenţie, aproape jumătate din cel de vitamina C.

Şi sunt doar o parte din substanţele care ne dau sanatate. Să le luăm pe rând! Vitamina B6, potasiul şi acidul folic menţin sănătatea inimii şi au un rol semnificativ în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctului miocardic. Fibrele din fenicul scad cantitatea de colesterol si, ingerate în mod frecvent, reduc cu până la 50% riscul unui deces cauzat de afecţiuni cardiace ischiemice.

Fosforul, calciul, fierul, zincul, magneziul şi manganul menţin oasele puternice, iar sugarii între 2 şi 12 săptămâni alăptaţi la sân cărora li se administrează ulei din seminţe de fenicul nu prea sufera de colici.

Feniculul are un rol important şi în lupta împotriva cancerului colorectal, iar antioxidanţii săi sunt o barieră eficientă împotriva radicalilor liberi. În plus, datorită seleniului, pe care îl găsim în foarte puţine alimente, enzimele hepatice funcţionează mai bine, iar rata dezvoltării tumorilor scade. Proporţia mare de vitamina C îl face preţios în asimilarea fierului si contribuie la reducerea anemiei.

Gratie vitaminei B6 este îmbunătăţit considerabil metabolismul energetic. Conţine însă şi colină, un compus care ne ajută să avem un somn liniştit, dar şi să învăţăm şi să memorăm mai eficient. Atenţie, însă! Există câteva contraindicaţii: persoanele alergice la chimen şi coriandru este foarte posibil să nu tolereze nici feniculul. Dacă v-au fost prescrise beta-blocante pentru boli de inimă, care pot creşte nivelul potasiului, ar fi bine să-l evitaţi, deoarece are acelaşi efect.

Există si antibiotice care pot rămâne fără efect din cauza feniculului, prin urmare nu uitaţi să cereţi informatii medicului atunci când vi le prescriu. Feniculul are si efectul estrogenului, Dacă urmati tratamente hormonale luaţi în cosiderare şi acest aspect! Există şi anumite forme de cancer sensibile la estrogen, prin urmare eficienţa tratării acestei maladii ar putea să scadă dacă sunteţi un împătimit al feniculului.