MENIU

FEMEIE sau BĂRBAT? Un NOU GEN RECUNOSCUT de cea mai înaltă instanţă

Justiția autorizează categoria "genul neutru"

Cea mai înaltă instanță din Australia a decis miercuri că o persoană poate fi recunoscută legal ca fiind de "genul neutru" și nu numai ca femeie sau bărbat.

Înalta Curte "recunoaște că o persoană poate fi nici de sex masculin și nici feminin și prin urmare autorizează înregistrarea unei persoane ca fiind de un gen +nespecificat+", potrivit opiniei unanime a judecătorilor, notează AFP, scrie Agerpres.

Ei au respins astfel recursul formulat de statul New South Wales pentru a fi recunoscute numai genurile feminin și masculin. Această decizie vine după o cerere depusă de o persoană, Norrie, care nu se identifică ca bărbat sau femeie, și care a solicitat crearea unei categorii suplimentare pentru "genul neutru".

Norrie, care nu folosește decât un singur nume, a fost născută de sex masculin și a suferit o operație pentru schimbare de sex în 1989. Dar operația nu a reușit să-i elimine ambiguitatea simțită cu privire la identitatea sa sexuală.

În 2010, registrul de stat-civil din New South Wales /capitala Sydney/ a fost de acord să o înregistreze în categoria de gen "nespecificat". Dar la scurt timp după aceea, registrul a revenit asupra deciziei și a declarat nul certificatul. Norrie a declarat atunci că s-a simțit "asasinată social".

Mai multe contestații au fost depuse în instanță de ambele părți până la decizia finală din această miercuri a Înaltei Curți a țării.

Mai multe articole despre:
Australia femeie bărbat gen neutru persoană neutră